"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biostatistik, steg 2, 7,5 hp

Engelskt namn: Biostatistics, part 2

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 3FH011

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Folkhälsovetenskap: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för epidemiologi och global hälsa

Beslutad av: Programkommittén för Internationella masterprogrammet i folkhälsovetenskap, 2007-11-20

Innehåll

Kursen utgår från olika forskningsfrågor och datagenereringsprocessen intar en central roll. Kursen fokuserar på statistisk testteori och områden av speciellt intresse för folkhälsovetenskap. Sannolikhetsteori introduceras som en bas för analys av diskreta data med Binomial och Poissonfördelningen samt för analys av kontinuerliga data med Normal- och Students t-fördelning. Icke parametriska metoder för analys av nominal och ordinal data introduceras och tillämpas. Två områden av speciellt intresse för folkhälsovetenskap, diagnositiska test och analys av livslängdstabeller introduceras och dess användbarhet illustreras med exempel. Slutligen ges en översikt av multivariable modeller.

Förväntade studieresultat

Efter att ha avslutat kursen ska den studerande kunna: Identifiera vilken skaltyp som använts vid mätningarna och välja lämplig analysmetod Förstå statistisk testteori för parametriska test och kunna beräkna konfidensintervall och p-värdet för statistiska test Förstå statistisk testteori för icke-parametriska test och kunna beräkna p-värdet för några basala icke-parametriska test Förstå teorin för diagnositiska test och livslängdtabeller och tillämpa dem Förstå basala multivariabla modeller Använda statistika datorprogram för basal statistisk analys

Behörighetskrav

Univ: För sökande till kursen som fristående kurs, krävs minst 120 hp varav minst 30 hp inom ett av följande områden: hälsovetenskap, miljö- och hälsoskydd eller samhällsvetenskap. Studenten måste ha genomgått kursen 3FH010 Biostatistik del 1 eller ha motsvarande kvalifikationer samt En A.

Undervisningens upplägg

Kursen är koncentrerad till två veckor under terminen. Undervisningen sker genom lektioner och gruppövningar samt handledning i samband med övningar på Epi Info och SPSS i dator labbet. Det självinstruerande programmet ”Understanding biostatistics” finns tillgängligt på samtliga datorer. All undervisning sker på engelska.

Examination

Examinationen är individuell och skriftlig under vilken den studerande har tillgång till kurslitteraturen, kurspärmen, eventuella lexikon och miniräknare. För studerande som ej deltar eller som underkänns vid första tentamenstillfället arrangeras en ny examination inom tre veckor. Den studerande har rätt att byta examinator efter att ha blivit underkänd vid två tillfällen.

Övriga föreskrifter

Anstånd med studiestart Anstånd med studiestart kan beviljas om särskilda skäl föreligger. Exempel på särskilda skäl är sjukdom, militärtjänstgöring, graviditet, vård av barn eller annat omvårdnadsansvar m.m. Negativt beslut om anstånd med studiestart kan överklagas till Överklagandenämden för högskolan. Kursupprop Samtliga kursupprop är obligatoriska. Befrielse från upprop kan endast ges av kursansvarig vid föranmälan och endast då särskilda skäl föreligger. Frånvaro utan giltigt förfall kan föranleda förlust av kursplats. Beslut om detta fattas av kursansvarig.



Tillgodoräknande av tidigare kurser bedöms individuellt enligt Universitetets regler för tillgodoräknande

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 12

Course literature

Daniel Wayne W.
Biostatistics, a foundation for analysis in the health sciences
8th ed. : New York : Wiley : c2005 : xiii, 782. :
ISBN: 0-471-45654-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Reference books

Altman Douglas G.
Practical statistics for medical research
London : Chapman and Hall : 1991 : xii, 611 s. :
ISBN: 0-412-38620-8 (hft.)
Se Umeå UB:s söktjänst