Engelskt namn: Degree Project in Pharmacy
Denna kursplan gäller: 2025-06-09 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2025-06-09
Kursplan för kurser med start mellan 2024-09-09 och 2025-06-08
Kursplan för kurser med start mellan 2023-09-11 och 2024-09-08
Kurskod: 3FA039
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Farmaci: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi
Beslutad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2021-03-05
Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-02-10
Den studerande utför en vetenskapligt upplagd uppgift under vägledning av handledare. Uppgiften kan vara experimentell, epidemiologisk, klinisk eller utgöras av kritisk litteraturgenomgång byggd på originalarbeten.
Efter kursen skall studenten kunna:
Kunskap och förståelse:
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Introduktionskurs i farmaci 5 hp, Statistik för farmaceuter 3 hp, Farmaceutisk kemi 15 hp, Biomedicinsk vetenskap I 14,5 hp, Biomedicinsk vetenskap II 22,5 hp, Farmakologi för farmaceuter 15 hp, Läkemedelskemi för farmaceuter 4,5 hp, Galenisk farmaci 10,5 hp, Farmakokinetik 6 hp, Farmakoterapi 13,5 hp, Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel 10,5 hp samt genomgångna kurser i Naturprodukter och kosttillskott 4,5 hp, Farmaceutiska praxis med författningar 4,5 hp samt Egenvårdsrådgivning och läkemedelskommunikation 6 hp och genomgångna valbara kurser relevanta för receptarie-/apotekarexamen 15 hp eller motsvarande.
Examensarbetet genomförs individuellt under handledning av behörig handledare. Den studerande skall hålla handledaren informerad om arbetets fortskridande. Examensarbetet kan ske vid någon av de institutioner som är involverade i grundutbildningen, läkemedelsindustrin, annan industri med läkemedelsinriktning, projekt inom apoteksverksamhet, svensk myndighet, region eller andra av programrådet för farmaciprogrammen godkända institutioner. Obligatoriska moment är skriftlig och muntlig redovisning av det egna examensarbetet, opponering på annat examensarbete samt aktivt deltagande på introduktionsdag och seminarium. Därtill skall studenten delta i ett obligatoriskt moment som berör interprofessionellt lärande.
Examensarbetet redovisas skriftligt och muntligt. För att bli godkänd på kursen krävs att den studerande skriftligt och muntligt redovisar sitt examensarbete samt försvarar sitt eget examensarbete och kritiskt granskar och opponerar på en kurskamrats arbete. Studenten ska även delta aktivt på introduktionsdagen och därtill hörande seminarium. Dessutom ska studenten delta aktivt i ett obligatoriskt moment som berör interprofessionellt lärande. Med aktivt deltagande menas att studenten bidrar med egna inlägg, reflektioner och svar på frågor.
Kursen betygsätts med något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Om det skriftliga arbetet blir underkänt måste det omarbetas och prövas på nytt vid annat examinationstillfälle. Försvaret av det egna arbetet, den muntliga presentationen samt oppositionen av en kurskamrats arbete kan bli underkända och måste i så fall göras om vid annat examinationstillfälle. Handledning med återkoppling sker under kurstid och därefter endast för bedömning inför inlämning vid annat examinationstillfälle.
Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid kursgivande institution.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande prövas alltid individuellt.
I det fall att en kurs har slutat ges eller att en ny kursplan har ersatt tidigare kursplan ska studenter garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.