I kursen behandlas: Egenvårdsrådgivning inom främst terapiområdena värk/feber, intim/underlivet, ögon/öron/förkylning, hud/hår, mage/tarm samt mun/tänder. Praktiska övningar i olika kund- och informationssituationer. Träning i nivå- och omfångsanpassning av information. Grunder för receptfrihet av läkemedel. Kundkommunikation, samtalsmetodik samt motiverande samtal. Allmän hälsopsykologi och kommunikationsteori inom farmaciområdet såsom personlighetens betydelse, lyssna och fråga, sociala stödets betydelse, informationsmiljö, faktorer för compliance och concordance m.m.
Kursen är uppdelad i två delar; Egenvårdsrådgivning och Läkemedelskommunikation vilka läses integrerat. Båda kursdelarna examineras dels kontinuerligt under kursens gång samt dels i en avslutande examination.
Förväntade studieresultat
Efter kursen ska studenten kunna
visa förståelse och självständigt använda den kunskap och de verktyg som krävs för ett korrekt, farmacevtiskt kundbemötande i olika rådgivningssituationer
kommunicera med kunder av olika slag i olika läkemedelsfrågeställningar både inom egenvårdsrådgivning och recepthanteringssituationer
identifiera och tydligt särskilja samt behärska gränsdragningen mellan egenvård och hänvisning till sjukvården.
visa förståelse hur människor reagerar vid krissituationer, särskilja dem och ha en grundläggande förståelse för hur de ska hanteras.
visa insikt om hur kommunikation mellan människor fungerar
visa förståelse för den enskilde individens behov samt
kunna analysera och använda denna kunskap i olika situationer av mänskliga möten.
Behörighetskrav
Introduktionskurs i farmaci, Farmakologi för farmaceuter, Farmakokinetik, Farmakoterapi, Vetenskapliga metoder för värdering av läkemedel samt genomgångna kurser i Naturläkemedel och kosttillskott och Farmaceutisk praxis med författningar eller motsvarande kunskaper.
Undervisningens upplägg
Kursen är nätbaserad och undervisningen bedrivs i form av föreläsningar (inspelade videoföreläsningar), självstudier, seminarier, gruppinformations- och kommunikationsövningar samt träffar i samband med dessa. Kursen introduceras i Umeå och viss del av kursen är även förlagd till Umeå. Alla studenter har under kursen tillgång till lärare via Internet. Samtliga träffar är obligatoriska och dessa kan inte bytas ut mot skriftliga inlämningsuppgifter, då övningarna i dessa träffar ingår i examination av kursen.
Examination
Examinationen sker genom skriftliga inlämningsuppgifter, muntliga redovisningar samt praktiska övningar och skriftliga prov (tentamen 3hp), (seminarier 3hp). På de olika momenten sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga delar och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är bedömda.
En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22§). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap.
TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas alltid individuellt. Enligt nationell praxis ges inga tillgodoräknanden för Apotekstekniker eller annan yrkesutbildning inom egenvårdsrådgivning eller kommunikation.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.