"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktionskurs, 10,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-02-20

Engelskt namn: Introduction to Pharmacy

Denna kursplan gäller: 2009-08-17 och tillsvidare

Kurskod: 3FA006

Högskolepoäng: 10,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-12

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-02-20

Innehåll

Kursen ger grundläggande begrepp inom farmaci, farmakologi och medicin samt ger en bild av den farmacevtiska yrkesrollen. Den tar också upp samspelet mellan olika aktörer inom läkemedelsområdet: Universitet, apotek, sjukvård, läkemedelsindustri och läkemedelsverket. Utveckling av läkemedel är också en punkt som tas upp liksom en introduktion i evidensbaserad medicin och studenten får dessutom möjlighet att reflektera kring etiska frågor. Vidare ges grundläggande kunskap om hur man söker information om läkemedel samt hur man värderar den informationen man hittar. En statistikuppgift ger tillfälle att lära sig grundläggande statistiska begrepp och man får även tillfälle att träna sina färdigheter i datoranvändande för att kunna följa utbildningen på ett tillfredsställande sätt. Genom skriftlig sammanställning och muntlig redovisning får studenten träna sin färdighet i att förmedla information.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs
- ha en inblick i, och motivation för, sitt blivande yrkesområde
- ha förvärvat en helhetsbild av den farmaceutiska yrkesrollen och den breda kunskap som ligger till grund för yrkesutövande och förståelsen för hur läkemedel kan påverka människokroppen
- förstå grundläggande begrepp inom farmaci, farmakologi och medicin
- ha förvärvat elementära färdigheter i att söka, sammanställa och presentera information både skriftligt och muntligt
- kunna använda datorn som arbetsredskap
- kunna förstå, använda och tolka de mest grundläggande statistiska begreppen

Behörighetskrav

Bi B, Fy A, Ke B, Ma D (områdesbehörighet 11)

Undervisningens upplägg

Kursen består av föreläsningar (till stora delar videoföreläsningar), övningsuppgifter, gruppseminarier och litteraturstudier. Kursen är nätburen.

Generellt för Receptarieprogrammet gäller att alla studenter har en apotekare eller en receptarie som handledare. Studiegrupperna har möjlighet att träffa handledaren för gruppdiskussioner och frågestunder på respektive lärocentra någon gång per vecka. Några av dessa träffar är obligatoriska. Distansstudiegruppen träffar sin handledare några gånger per termin i Umeå, varav några är obligatoriska. För denna kurs anges i studiehandledningen när närvaro är obligatorisk.

Alla studenter har under kursen tillgång till lärare och handledare via Internet. Viss undervisning är förlagd till Umeå.

Examination

Examination sker genom skriftliga inlämningsuppgifter, redovisningar och praktiska övningar. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga inlämningsuppgifter, prov och obligatoriska moment är godkända. I studiehandledningen anges när närvaro är obligatorisk. Vid frånvaro från obligatoriska moment skall dessa göras senare i samråd med examinator. Ett uppsamlingstillfälle för obligatoriska moment anordnas under terminen efter ordinarie kurstid i Umeå. Därefter kan obligatoriska moment göras om nästa gång kursen går.

Betyg som ges är Godkänd (G) eller Underkänd (U). Studerande som underkänts, har rätt att göra om obligatoriska moment för att få godkänt betyg. Vidare har studerande, som två gånger underkänts i obligatoriskt moment för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos styrelsen för institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat försök.
TILLGODORÄKNANDE
Alla tillgodoräknanden prövas individuellt.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.