"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Naturläkemedel och kosttillskott, 6 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-02-20

Engelskt namn: Natural Remedies and Nutritional Supplement

Denna kursplan gäller: 2010-04-12 och tillsvidare

Kurskod: 3FA005

Högskolepoäng: 6

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Farmaci: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk och translationell biologi

Beslutad av: teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2009-06-12

Reviderad av: Tekniska-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2023-02-20

Innehåll

Kursen innehåller grundläggande kunskaper om läkemedels naturliga ursprung inklusive särskilt viktiga medicinalväxter samt grundläggande botanik och farmakognosi med definitioner och begrepp. Kursen behandlar vetenskapligt grundade kunskaper om användningen av naturläkemedel / växtbaserade läkemedel, med särskild tonvikt på kännedom om godkänd indikation, verkningsmekanism, säkerhet och dokumenterad effekt. Förutom gällande lagstiftning tar kursen även upp läkemedelsinteraktioner med naturläkemedel samt rådgivning kring naturläkemedel och kosttillskott i ett egenvårdsperspektiv. Kunskap om kosttillskott i form av vitaminer och mineraler samt en orientering inom området "funktionella livsmedel" ingår också.

Förväntade studieresultat

Studenten ska efter avslutad kurs
- uppvisa ett vetenskapligt förhållningssätt till naturprodukter (naturläkemedel / växtbaserade läkemedel) och kosttillskott
- känna till samhällets krav kring naturprodukter och kostillskott
- kunna beskriva naturprodukters specifika egenskaper och betydelsen av dessa för medicinsk användning av naturprodukter
- kunna beskriva medicinsk användning av naturprodukter i samhället
- kunna redogöra för godkänd indikation, känd/trolig farmakologisk verkningsmekanism, effekt och säkerhet, samt känna till på vilken vetenskaplig grund den medicinska användningen är baserad för de vanligaste och bäst dokumenterade naturläkemedlen / växtbaserade läkemedlen som används i Sverige (de som tas upp inom kursen)
- känna till vilka säkerhetsproblem som kan tänkas uppkomma i samband med användning av naturläkemedel / växtbaserade läkemedel och vilken klinisk betydelse detta kan ha för den enskilda patienten
- kunna ge vetenskapligt grundade råd och rekommendationer om medicinsk användning av naturprodukter (naturläkemedel / växtbaserade läkemedel)
- kunna förstå kostens betydelse för hälsa och sjukdom
- kunna ge vetenskapligt grundade råd om användning av vitaminer och mineraler som kosttillskott inom egenvården
- vara orienterad kring s.k "funktionella livsmedel"
- kunna tillämpa sin kunskap och kunna söka, sortera, värdera, sammanställa och föra vidare information inom området

Behörighetskrav

Univ: Farmaceutisk kemi 2 (KEMA85), Farmakokinetik (FARB05) och Farmakoterapi (FARB06) eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Kursen består av föreläsningar (mestadels inspelade föreläsningar), övningsuppgifter, laborationer, gruppseminarier och litteraturstudier. Kursen är nätburen.

Generellt för Receptarieprogrammet gäller att alla studenter har en apotekare eller en receptarie som handledare. De lokala studiegrupperna har möjlighet att träffa handledaren för gruppdiskussioner och frågestunder på respektive lärcentra någon gång per vecka. Vissa av dessa träffar är obligatoriska. Distansstudiegruppen träffar vid ett par tillfällen per termin sin handledare i Umeå, varav vissa träffar är obligatoriska. Resterande träffar sker på distans.

För denna kurs anges i studiehandledningen när deltagande är obligatoriskt. Alla studenter har under kursen tillgång till lärare och handledare via t.ex. Internet. Viss undervisning är förlagd till Umeå.

Examination

Examination sker genom en skriftlig tentamen i slutet av kursen. För studerande som inte godkänts vid ordinarie examinationstillfälle ordnas ytterligare ett tentamenstillfälle i slutet av terminen eller i anslutning till nästa termins början. Ytterligare tentamenstillfälle erbjuds vid senare kurstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.

För att bli godkänd på kursen krävs också att samtliga obligatoriska inslag är godkända. I studiehandledningen anges vilka inslag som är obligatoriska. Vid frånvaro vid de obligatoriska inslagen skall dessa göras senare i samråd med examinator. Uppsamlingstillfälle för obligatoriska inslag anordnas under terminen efter ordinarie kurstid.

På den skriftliga tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). På övriga obligatoriska inslag ges endast betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Studerande som underkänts har rätt att göra om obligatoriska moment för att få godkänt betyg.

På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG), baserat på en sammanfattande bedömning av resultaten vid tentamen samt övriga obligatoriska inslag och sätts först när alla obligatoriska inslag är godkända.

Vidare har studerande, som två gånger underkänts i obligatoriskt moment för viss kurs eller del av kurs, rätt att hos institutionen för farmakologi och klinisk neurovetenskap begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat försök. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Alla tillgodoräknanden prövas individuellt.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.