Huvudområden och successiv fördjupning:
Odontologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Tandläkarutbildningen
Beslutad av: programrådet för odontologiska program, 2011-06-30
Reviderad av: Programrådet för odontologiska program, 2015-04-23
Innehåll
Kursen ges för utbytesstudenter inom tandläkarprogrammet, termin 8.
Innehåll Diagnostik, behandling och etiologi av patologiska tillstånd i pulpa och periradikulär vävnad. Sjukdomsfaktorer i pulpa och periradikulär vävnad som kan påverka föreslagen behandling. Prognosbedömning av fall som ska behandlas samt hur man utvärderar det slutliga behandlingsresultatet. Identifiering av behovet av lämpliga kompletterande åtgärder efter den endodontiska behandlingen. Bedömning av patientfall som bör remitteras till specialist. Endodontiska behandlingar i klinisk verksamhet.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Den studerande ska
ha inhämtat de fördjupade kunskaper som krävs för att självständigt kunna diagnostisera och behandla sjukdomar i pulpa och periradikulär vävnad.
Färdigheter och förmåga Den studerande ska
självständigt kunna planera, genomföra och evaluera sitt kliniska arbete samt uppvisa ansvarsfull journalföring
kunna utföra endodontisk behandling och prognosbedömning samt föreslå lämplig restaurerande terapi
kunna bedöma vilka fall som bör remitteras till specialist.
Värderingsförmåga och förhållningssätt Den studerande ska
visa empatisk förmåga samt kunna kommunicera och etablera god kontakt med patienter, medarbetare och företrädare för sjuk- och tandvården
med ett kritiskt förhållningssätt kunna värdera sina kunskaper och sitt handlande i förhållande till den vetenskapliga utvecklingen inom endodonti.
Behörighetskrav
Univ: Accepterade utbytesstudenter på tandläkarprogrammet vid Umeå Universitet. Termin 8. Den studerande ska genomgått motsvarande kurser termin 1- 7 på tandläkarprogrammet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar samt följande obligatoriska moment; demonstrationer, terapiplaneringar, patientredovisningar samt behandling av egna patienter under lärares handledning. Vid frånvaro från obligatoriskt moment kontaktas kursansvarig som beslutar om hur momentet ska kompletteras.
Examination
Den kliniska mognaden bedöms på grundval av den studerandes förmåga att omhänderta patienter och utföra klinisk behandling. För godkänd kurs ska även den studerande ha deltagit i obligatoriska moment. Vid frånvaro från obligatoriskt moment kontaktas kursansvarig som beslutar om hur momentet ska kompletteras. Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall denne uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdighet eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.