"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Klinisk fysiologi II, 7,5 hp

Engelskt namn: Clinical Physiology II

Denna kursplan gäller: 2024-07-01 och tillsvidare

Kurskod: 3BL322

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerprogrammet (PRBMA), 2024-05-15

Innehåll

Kursen är starkt kliniskt inriktad och behandlar funktionella och morfologiska metoder så som, kontrastekokardiografi, fysiologisk stress, avancerad kärldiagnostik, nuklerarmedicinsk diagnostik, magnetisk resonanstomografi, ergospirometri, intraoperativ- och akut neurofysiologi samt elektrofysiologi. Kursen ger en klinisk inblick i diagnostiska fynd hos patientgrupper så som patienter med medfödda hjärtfel, amyloidos, hjärtsvikt och neuropatier där fysiologiska och patofysiologiska förlopp monitoreras genom fysiologisk diagnostik. Kursen behandlar tekniska principer vid bild- och signalbehandling. I kursen ingår även tolkning och presentation av vetenskaplig artikel, undersökningsresultat samt patientfall där den studerande i grupp får inhämta kunskaper om, diskutera och presentera olika diagnosmetoder och dess resultat.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande 

Kunskap och förståelse
Den studerande ska

  • kunna redogöra för principer, indikationer och begräsningar vid bildgivande, elektrofysiologisk och neurofysiologisk diagnostik
  • visa fördjupad kunskap om klinisk fysiologisk diagnostik som används för att analysera fysiologiska och patofysiologiska förlopp hos olika patientgrupper.
  • känna till principer för medicinsk bildbehandling samt dess förutsättningar.

Färdighet och förmåga
Den studerande ska

  • kunna tolka och kritiskt granska metoder och resultat vid bildgivande, elektrofysiologisk och neurofysiologisk diagnostik
  • kunna redogöra för processer som är viktiga för medicinsk och teknisk kvalitetssäkring inom fysiologisk diagnostik.
  • kunna granska resultat inklusive grafiska presentationer av statistiska metoder med relevans till diagnostiska studier

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska

  • Visa förmåga till att diskutera och kritisk granska medicinsk vetenskap med anknytning till fysiologisk diagnostik samt dess betydelse för ett evidensbaserat arbetssätt
  • Reflektera över bredden inom fysiologisk diagnostik samt förhålla sig till faktorer som kan förändra framtidens diagnostik och som är av betydelse för yrkesutövningen

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkända kurser om 135 hp från biomedicinsk analytikerprogrammet. Om studenten inte uppfyller behörigheten ska blanketten "Utredningsunderlag för behörighet till vidare studier" vara studierektor tillhanda senast två veckor före kursstart.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, case, grupparbeten och seminarier. Närvaro vid upprop, grupparbete, casearbete och seminarier är obligatoriskt.

Examination

Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen. På den individuella skriftliga tentamen sätts något av betygen U, G eller VG. På hela kursen ges något av betygen U, G eller VG. För att bli godkänd på hela kursen krävs G på den skriftliga individuella tentamen samt att alla obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hela kursen krävs VG på den skriftliga individuella tentamen, samt G på övriga obligatoriska moment.

För varje kurs anordnas ett ordinarie och två omtentamenstillfällen. Efter tre underkända examinationer rekommenderas studenten att gå om kursen när studieplats finns. En och samma kurs får göras om högst en gång. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks.

Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
www.umu.se/regelverk

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.