Engelskt namn: Immunology and Hematology
Denna kursplan gäller: 2023-10-30 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2023-10-30
Kurskod: 3BL308
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap
Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerprogrammet, 2022-11-17
Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerprogrammet, 2023-09-28
Kursens teoretiska del behandlar normala celler i blod- och benmärg samt morfologiska särdrag vid bristtillstånd, reaktiva förändringar samt förändringar vid maligna sjukdomstillstånd. Vidare omfattar kursen grundläggande principer och mekanismer inom cellulär, molekylär och klinisk immunologi; struktur och funktion av immunsystemet, aktivering av såväl det ospecifika som det specifika immunförsvaret samt immuncellreceptorer och deras genuppsättning, uttryck och funktion. Vidare introducerar kursen transplantationskomplikationer och allergireaktion. I den laborativa delen introduceras hematologiska och immunologiska metoder. Betydelsen av grundläggande kunskap inom immunologi och hematologi för hållbar utveckling av diagnostik samt hälso- och sjukvård belyses i ljuset av kontinuerligt fördjupad kunskap om kända sjukdomar och uppkomst av nya.
Kunskap och förståelse (teori)
Den studerande ska
Färdigheter och förmåga
Den studerande ska
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska ha visat förmåga att
För tillträde till kursen krävs godkända kurser om 50 hp från biomedicinsk analytikerprogrammet inkluderande läkemedelsräkning.
Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer samt arbete i grupp. Närvaro vid upprop, laborationsgenomgångar, laborationer och seminarier är obligatorisk. Viss undervisning kan ske online.
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen och genom muntlig redovisning av teorimodul, samt genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av laborationsmodulen. På den skriftliga teoritentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). På laborationsmodulens tentamen, muntliga och skriftliga redovisning samt på teorimodulens muntliga redovisning och individuella inlämningsuppgift, ges endast betygen U eller G. På hela kursen ges något av betygen U, G eller VG. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hel kurs krävs VG på skriftlig individuell teoritentamen samt G på övriga delar.
För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till tre/läsår. Efter tre underkända examinationer rekommenderas studenten att gå om kursen när studieplats finns. En och samma kurs får göras om högst en gång. Antalet tentamenstillfällen är begränsade till totalt fem. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks.
Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
www.umu.se/regelverk
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.