Engelskt namn: Basic Laboratory Science
Denna kursplan gäller: 2020-07-06 och tillsvidare
Kurskod: 3BL201
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap
Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2018-01-17
Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2020-05-14
Kursen består av tre moduler
Modul 1: Introduktion till universitetsstudier 3 hp
I momentet ingår genomgång av regler och riktlinjer för studier vid programmet, studieteknik och universitets organisation samt en genomgång av nationell kompetensbeskrivning för biomedicinsk analytiker. Momentet behandlar även kognitiv psykologi där den studerande ges insikt i och medvetenhet om gruppstrukturer och gruppers utveckling över tid. Dessutom belyses jämställdhet. Deltagande i den fakultetsgemensamma dagen är obligatorisk.
Modul 2: Laboratorievetenskap 8 hp
I momentet ingår grundläggande kemi, stökiometriska beräkningar, kemisk jämvikt samt pHberäkningar på syra-, bas- och buffertsystem samt kemikaliehantering.
Modul 3: Statistik 4 hp
Momentet omfattar vetenskapsteori där kunskapsbegrepp, forskning, hypotesbildning och hypotesprövning samt källkritik och kritiskt tänkande tas upp. Grundläggande beskrivande statistik ingår med anknytning till laborationer vilka belyser precisions- och riktighetsbestämningar, felsökning, redovisning av felkällor, angivande av mätosäkerhet samt vetenskaplig dokumentation med fokus på tabeller och diagram.
Modul 1
Kunskap och förståelse:
Studenten ska
Färdigheter och förmåga:
Studenten ska
Värderingsförmåga och förhållningssätt:
Studenten ska
Modul 2
Kunskap och förståelse
Studenten ska
Färdighet och förmåga
Studenten ska
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska
Modul 3
Kunskap och förståelse
Studenten ska
Färdighet och förmåga
Studenten ska
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska
Grundläggande behörighet samt Biologi 1, Kemi 1, Fysik 1a/1b1+1b2, Matematik 3b/3c eller Biologi A, Kemi A, Fysik A, Matematik C. (Områdesbehörighet A12/12 med undantag för Biologi 2/B, Kemi 2/B).
Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer och seminarier. Obligatoriska moment är upprop, laborationsgenomgångar, laborationer, seminarier samt Medicinska fakultetens gemensamma dag för termin 1 studenter.
Examination av modul 1 sker via individuella inlämningsuppgifter samt deltagande vid fakultetens gemensamma dag. Vid frånvaro från den obligatoriska fakultetens gemensamma dag måste
studenterna ta del av filminspelning av seminariet och inlämna svar på uppgifter. Deltagande och medverkan vid grupparbeten, gruppdiskussioner samt seminariepresentationer rörande lika villkor inom sjukvården är obligatoriskt.
Examination av modul 2 sker genom individuella skriftliga tentamina i kemi samt skriftliga redovisningar av laborationsmoment. På de skriftliga tentamina sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG).
Examination av modul 3 sker genom individuella skriftliga tentamina i statistik och inlämnade uppgifter. På de skriftliga tentamina sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G).
Betyg på modul 1 ges med Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyg på modul 2 ges med (U), (G) eller (VG). Betyg på modul 3 ges med (U) eller (G).
På hela kursen ges något av betygen U, G eller VG. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten för kursens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hel kurs krävs G på modul 1 och 3 samt VG på modul 2. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov, laborationer, laborationsrapporter och obligatoriska moment är godkända. För varje kurs anordnas ett ordinarie och två omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Efter tre underkända examinationer rekommenderas studenten att gå om kursen när studieplats finns. En och samma kurs får göras om högst en gång. Antalet tentamenstillfällen är begränsade till totalt fem. Antalet tillfällen att fullgöra laborationer för att nå godkänt är begränsat till tre. Studenten har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks.
Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås
I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla.
www.umu.se/regelverk
Ejlertsson Göran
Statistik för hälsovetenskaperna
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2019] : 279 sidor :
ISBN: 9789144122694
Se Umeå UB:s söktjänst
Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Introduction to general, organic, and biochemistry
Bettelheim Frederick A., Brown William Henry, Campbell Mary K., Farrell Shawn O., Torres Omar J., Madsen Sara
Twelfth edition : Boston, MA : Cengage : [2019] : xxvii, 901 pages, [121] variously numbered pages :
ISBN: 1337571350
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst