Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk laboratorievetenskap, 2013-01-15
Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2016-12-06
Innehåll
Kursen behandlar nuklearmedicinska tekniker och metoder för diagnostik. Detta omfattar metoder såsom scintigrafisk undersökning av hjärta, njurar, lungor, lever, skelett och thyreoidea. Kursen innefattar även kunskap om medicinsk bildbehandling, databearbetning och tolkning av resultat samt lagstiftning och säkerhetsföreskrifter vid arbete med radioaktiva ämnen.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs skall den studerande:
• kunna förklara nuklearmedicinska metoders teoretiska bakgrund samt fått förståelse för metodernas möjligheter och begränsningar • kunna redogöra och visa förståelse för uppbyggnad, teknik, funktion samt olika parametrars påverkan på bildkvalité gällande gammakameran • översiktligt kunna beskriva teknik och fysik vid positronemissionstomografi (PET-CT och Single Photon Emission Tomography (SPECT)), samt säkerhet och kvalitet vid undersökningen • kunna redogöra och visa förståelse för produktion och administration av radiofarmaka samt upptagsmekanismer vid olika typer av diagnostik inom nuklearmedicin • kunna redogöra och visa förståelse för patient- och personalstrålskydd samt strålskyddsföreskrifter i samband med nuklearmedicinska undersökningar • kunna visa fördjupade kunskaper i epidemiologi och etiologi om sjukdomar som diagnostiseras med nuklearmedicinsk teknik • kunna tillämpa lagstiftning och säkerhetsföreskrifter vid arbete med radioaktiva ämnen • förstå innebörden av att ge god omvårdnad och visa ett professionellt förhållningssätt gentemot patienten samt tillämpa etiska principer i vården
Behörighetskrav
För tillträde till kursen i Nuklearmedicin och bildgivande teknik krävs godkända kurser om 120 hp från biomedicinsk analytikerprogrammet.
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, case samt klinisk tillämpning. Närvaro vid klinisk tillämpning, casediskussioner samt seminarier är obligatorisk.
Examination
Examination sker genom individuell skriftlig tentamen (betygsgrad väl godkänd/godkänd/underkänd). På hela kursen ges något av betygen U, G eller VG. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. För betyget VG på hel kurs krävs VG på skriftlig individuell teoritentamen samt G på övriga delar.
För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Antalet tentamenstillfällen är begränsat till tre/läsår. Efter tre underkända examinationer rekommenderas studenten att gå om kursen när studieplats finns. En och samma kurs får göras om högst en gång. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks.
Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.
Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§. Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se Högskoleförordningen och Umeå universitets regelsamling. Anhållande om tillgodoräknande görs hos Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå. Information om tillgodoräknande finns på http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut ska även motiveras skriftligt. Skrivelse om överklagande ställd till: Överklagandenämnden för högskola lämnas till registrator för Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick ta del av beslutet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.