"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till vetenskaplig metodik, 4 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Introduction to Scientific Methodology

Denna kursplan gäller: 2015-06-29 och tillsvidare

Kurskod: 3BL070

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerprogrammet, 2010-01-25

Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2015-04-21

Innehåll

I kursen ingår vetenskapsteori där kunskapsbegrepp, forskning, hypotesbildning och hypotesprövning samt kritiskt tänkande tas upp och diskuteras. Datoranvändning såsom ordbehandling, presentationsprogram samt källkritik ingår. Kursen behandlar även kognitiv psykologi där den studerande ges insikt i och medvetenhet om gruppstrukturer och gruppers utveckling över tid.  Dessutom belyses genus och mångfald ur ett internationellt medicinskt perspektiv. I kursen ingår även genomgång av regler och riktlinjer för studium vid programmet, studieteknik och universitets organisation. I kursen ingår deltagande i den fakultetsgemensamma dagen, där bemötande står i centrum.
 

Förväntade studieresultat

Efter godkänd kurs ska den studerande

  • kunna källkritiskt söka, sammanställa och presentera information
  • kunna presentera och diskutera genus och mångfald ur ett globalt medicinskt perspektiv
  • känna till förutsättningarna för lärande, arbete i grupp samt ha insikter i gruppdynamik
  • förstå grunderna för ett reflektivt och kritiskt tänkande
  • förstå grundläggande principer för hypotesorövning som grundar sig på observationer och experiment
  •  kunna diskutera och reflektera över hur individens personlighet, erfarenheter och föreställningar samt kroppsspråk påverkar bemötandet i relationer med andra (fakultetsgemensam introduktionsdag).

 

 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet samt Bi1, Ke1, Fy1a/1b1+1b2, Ma3b/3c eller BiA, KeA, FyA, MaC (Områdesbehörighet A12/12). Undantag ges för Bi2, Ke2 eller BiB, KeB eller motsvarande kunskaper. 
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, gruppövningar och seminarier. Närvaro vid upprop, gruppövningar och seminarier är obligatorisk.
 

Examination

Examination av kursen sker individuellt i form av skriftlig tentamen (betygsgrad: väl  godkänd/godkänd/underkänd) samt gruppvis i form av seminarium och skriftlig inlämningsuppgift (betygsgrad: godkänd/underkänd för båda). För godkänd kurs krävs betygsgraden godkänd för de två delarna seminarium och skriftlig inlämningsuppgift. För betyget väl godkänd på hela kursen krävs väl godkänd på tentamen och godkänd på seminarium och skriftlig inlämningsuppgift.
För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Efter tre underkända examinationer rekommenderas studenten att gå om kursen när studieplats finns. En och samma kurs får göras om högst en gång. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.

Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§.
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet helt eller delvis kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se Högskoleförordningen och Umeå universitets regelsamling. Anhållande om tillgodoräknande görs hos Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå. Information om tillgodoräknande finns på http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut ska även motiveras skriftligt. Skrivelse om överklagande ställd till: Överklagandenämnden för högskola lämnas till registrator för Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick ta del av beslutet.
 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.