"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sjukdomslära, 10,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Clinical Pathology

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 och tillsvidare

Kurskod: 3BL065

Högskolepoäng: 10,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programrådet för biomedicinska analytikerprogrammet, 2009-04-22

Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerprogrammet, 2010-06-08

Innehåll

I kursen ingår allmän och organspecifik sjukdomslära. Sjukdomar i olika organsystem belyses utifrån deras etiologi, sjukdomsbild, cellulära mekanismer och diagnostiska metoder. Dessutom behandlas medicinsk genetik samt etiska aspekter som diskuteras i relation till sjukdomslära. Kursen omfattar även farmakologi där läkemedlens kinetik och dynamik behandlas.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande: • kunna grundläggande terminologi inom sjukdomslära, medicinsk genetik och farmakologi • kunna redogöra för etiologi, sjukdomsbild och cellulära mekanismer vid vissa sjukdomstillstånd i olika organsystem • känna till några vanliga diagnostiska metoder och hur analyssvar tolkas • kunna redogöra för hur genetiska anlag nedärvs och manifesteras • kunna argumentera för eventuell användning och behov av genetisk screening/testning i olika situationer • kunna diskutera etiska aspekter i relation till olika sjukdomstillstånd och diagnostik • kunna redogöra för läkemedels upptag, transport, metabolisering, verkan och utsöndring • kunna redogöra för vissa läkemedels effekter vid olika sjukdomstillstånd.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs godkända kurser från termin 1 och 2 eller motsvarande kunskaper med undantag för mikrobiologi 5 högskolepoäng.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, case och seminarier. Närvaro på case-diskussioner och seminarier är obligatorisk.

Examination

Examination av kursen sker individuellt i form av skriftlig tentamen (betygsgrad: väl godkänd/godkänd/underkänd) samt i form av seminarium, inlämningsuppgift och case (betygsgrad: godkänd/underkänd). För godkänd kurs krävs betygsgraden godkänd för delarna skriftlig tentamen, seminarium, inlämningsuppgift och case. För betyget väl godkänd på hela kursen krävs väl godkänd på tentamen och godkänd på seminarium, inlämningsuppgift och case. Betygskriterier för skriftlig tentamen är att för godkänt betyg skall redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang. För betyget väl godkänd skall fakta vara korrekta och innehållet tydligt och väl relaterat till uppgiften samt det skall vara frånvaro av irrelevanta fakta. Konkreta fakta ska även vara väl integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas. Betygskriterier för seminarium och case är att för betyget godkänd skall studenten vara närvarande och delta aktivt i alla delar samt erhållit godkänd på inlämningsuppgift. För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes första-gångs¬registrering på kursen. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Studerande som under¬känts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet. Tillgodoräknande Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§. Ansökan lämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.