"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hematologi och immunologi med laboratoriemetodik, 9 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Haematology and Immunology with Laboratory Methods

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 och tillsvidare

Kurskod: 3BL050

Högskolepoäng: 9

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programkommittén för biomedicinska anlytikerprogrammet, 2008-05-29

Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analyltikerprogrammet, 2010-06-18

Innehåll

Kursen behandlar normala celler i blod- och benmärg samt morfologiska särdrag vid bristtillstånd, reaktiva förändringar samt förändringar vid maligna sjukdomstillstånd. Vidare omfattar kursen grundläggande principer och mekanismer inom cellulär, molekylär och klinisk immunologi; struktur och funktion av immunsystemet, aktivering av såväl det ospecifika som det specifika immunförsvaret samt immuncellreceptorer och dess genuppsättning, uttryck och funktion. Vidare introducerar kursen immundefekter, transplantationskomplikationer och allergireaktion samt hematologiska och immunologiska metoder.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande: • kunna redogöra för blodcellers utveckling, struktur och funktion • kunna grundläggande teori om immunsystemets struktur, funktion och fysiologi • kunna redogöra för immunsystemets försvarsmekanismer mot olika sjukdomsalstrande mikroorganismer och parasiter • ha kännedom om immundefekter, immunsystemets betydelse vid transplantation och överkänslighetsreaktioner • ha kännedom om morfologiska särdrag vid bristtillstånd, reaktiva förändringar samt förändringar vid maligna tillstånd • kunna beskriva olika hematologiska och immunologiska metoder och deras teoretiska bakgrund samt kunna utföra några av dessa.

Behörighetskrav

Godkända kurser från termin 1 tom 2 med undantag av mikrobiologi 5 hp på biomedicinska analytikerprogrammet eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, laborationer och case. Närvaro på case och laborationer är obligatorisk.

Examination

Examination av kursen sker individuellt i form av skriftlig tentamen (betygsgrad: väl godkänd/godkänd/underkänd) samt i form av laboration och case (betygsgrad: godkänd/underkänd). För godkänd kurs krävs betygsgraden godkänd för de tre delarna tentamen, laboration och case. För betyget väl godkänd på hela kursen krävs väl godkänd på tentamen och godkänd på laboration och case. Betygskriterier för skriftlig tentamen är att för godkänt betyg skall redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang. För betyget väl godkänd skall fakta vara korrekta och innehållet tydligt och väl relaterat till uppgiften samt det skall vara frånvaro av irrelevanta fakta. Konkreta fakta ska även vara väl integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas. Betygskriterier för laborationer och case är att för betyget godkänd skall studenten vara närvarande och delta aktivt i alla delar samt i förekommande fall erhållit godkänd på inlämnad laborationsrapport. För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Efter två underkända tentamina kan den studerande erbjudas möjlighet till komplettering till betyget godkänt. Kompletteringen skall bygga på samma litteratur och kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle. Om komplettering inte är avklarad inom den utsatta tiden erhåller studenten betyget underkänt. Examinator beslutar om kompletteringens omfattning och utformning. Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§. Ansökan lämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programkommittén.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.