"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till universitetsstudier, 4 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Introduction to University Studies

Denna kursplan gäller: 2010-09-13 och tillsvidare

Kurskod: 3BL042

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Medicin: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Biomedicinsk laboratorievetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Biomedicinsk laboratorievetenskap

Beslutad av: Programkommittén för biomedicinsk analytikerutbildning, 2008-02-20

Reviderad av: Programrådet för biomedicinsk analytikerutbildning, 2010-06-08

Innehåll

I kursen ingår dels kognitiv psykologi där den studerande ges insikt i och medvetenhet om gruppstrukturer och gruppers utveckling över tid, dels vetenskapsteori där kunskapsbegreppet, forskning, hypotesbildning och hypotesprövning samt kritiskt tänkande tas upp och diskuteras. I kursen förmedlas ett internationellt medicinskt perspektiv med tonvikt på genus och mångfald. Grundläggande datoranvändning såsom ordbehandling, presentationsprogram, sökning på Internet med källkritik ingår också. Dessutom ingår genomgång av regler och riktlinjer för studium vid programmet, studieteknik, universitets organisation samt presentation av olika typer av laboratorier av yrkesverksamma biomedicinska analytiker som ett steg för den studerande att kunna identifiera sig med sin blivande yrkesroll.

Förväntade studieresultat

Efter godkänd kurs ska den studerande • kunna diskutera genus och mångfald ur ett globalt medicinskt perspektiv • kunna källkritiskt söka, sammanställa och presentera information • känna till förutsättningarna för lärande, arbete i grupp samt ha insikter i gruppdynamik • förstå grunderna för ett reflektivt och kritiskt tänkande

Behörighetskrav

Behörighet till biomedicinska analytikerprogrammet enligt utbildningsplan eller motsvarande kunskaper.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, gruppövningar och seminarier. Närvaro på gruppövningar och seminarier är obligatorisk.

Examination

Examination av kursen sker individuellt i form av skriftlig tentamen (betygsgrad: väl godkänd/godkänd/underkänd) samt gruppvis i form av seminarium och skriftlig inlämningsuppgift (betygsgrad: godkänd/underkänd för båda). För godkänd kurs krävs betygsgraden godkänd för de två delarna seminarium och skriftlig inlämningsuppgift. För betyget väl godkänd på hela kursen krävs väl godkänd på tentamen och godkänd på seminarium och skriftlig inlämningsuppgift. Betygskriterier för skriftlig tentamen är att för godkänt betyg skall redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang. För betyget väl godkänd skall fakta vara korrekta och innehållet tydligt och väl relaterat till uppgiften samt det skall vara frånvaro av irrelevanta fakta. Konkreta fakta ska även vara väl integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas. Betygskriterier för seminarium och skriftlig inlämningsuppgift är att för betyget godkänd skall studenten vara närvarande och delta aktivt i alla delar. För varje kurs anordnas ett ordinarie och fyra omtentamenstillfällen. Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter den studerandes förstagångsregistrering på kursen. Den studerande har rätt att få betyg omprövat av examinator och beslutet kan ändras, förutsatt att det kan ske snabbt och enkelt och att betyget inte sänks. Studerande som underkänts två gånger i viss kurs eller del av kurs, har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Ansökan inlämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programrådet. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande prövas i enlighet med Högskoleförordningen 6 kap 12-14 §§. Ansökan lämnas till programmets studierektor och beslut fattas i programkommittén.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.