"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Biomedicinsk kemi, 30 hp

Engelskt namn: Biomedical chemistry

Denna kursplan gäller: 2017-01-09 och tillsvidare

Kurskod: 3BK030

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Biomedicin: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för medicinsk kemi och biofysik

Beslutad av: Programrådet för Biomedicinprogrammen, 2016-10-17

Innehåll

Kursen är en integrering av ämnena organisk kemi, medicinsk kemi, proteinkemi. Grunderna i organisk-kemiska reaktionsmekanismer behandlas med fokus på biologiska föreningars kemi. Struktur och funktion av de molekyler som bygger upp levande system gås igenom. Människans ämnesomsättning och dess reglering behandlas och grunderna i nukleinsyrans reaktioner introduceras. Proteiners egenskaper samt tekniker för att renframställa och karakterisera proteiner tas upp både i teoretiska moment och i eget praktiskt laborationsarbete. Principer för design och syntes av läkemedelssubstanser behandlas. Kursen avslutas med ett laborativt moment där egenhändigt renat protein analyseras med avseende på biokemisk aktivitet. Kursen innehåller även moment inom karriärplaneringen.

Kursen är uppdelad i följande moment:

  • Organisk kemi 5 hp
  • Medicinsk kemi 15 hp
  • Proteinkemi – 10 hp

Förväntade studieresultat

Studenten skall

  • efter momentet Organisk kemi ha kunskaper om de biologiska föreningarnas, nomenklatur, stereokemi samt basala reaktionsmekanismer. Samband mellan struktur och reaktivitet för organiska föreningar, syra-bas egenskaper och nukleofilicitet skall behärskas.
  • efter momentet Medicinsk kemi ha grundläggande kunskaper om livsprocesserna på molekylär nivå, vara väl förtrogen med struktur och funktion hos proteiner, enzymer, kolhydrater, lipider, membraner och nukleinsyra, samt ha en god översikt av människans ämnesomsättning och förstå sambanden mellan olika kemiska förlopp i kroppen och dess reglering. Studenten skall även känna till principen för några av de metoder som används för att studera proteiner och nukleinsyror.
  • efter momentet Proteinkemi ha grundläggande kunskap och färdigheter i proteinrening, ha förmåga att undersöka aktivitet hos proteinerna i funktionella biokemiska test och känna till hur man kan testa ut effekten av läkemedelssubstanser på enzymaktiviteterna. Studenten skall även känna till principer för design och syntes av läkemedelssubstanser.
  • efter momentet Karriärplanering ha grundläggande färdigheter att göra en omvärldsbevakning med avseende på arbetsmarknaden.

Behörighetskrav

Kursen Grundläggande kemi 3BK023 eller motsvarande.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen innefattar föreläsningar, handledda laborationer, gruppövningar med problemorienterade frågor och duggor inom ämnesområdet samt karriärplanering. Laborationsresultat redovisas i skriftliga rapporter och vid muntliga presentationer. Upprop, laborationer samt grupparbeten och seminarier inom karriärplanering är obligatoriska. Vid eventuell frånvaro från obligatoriskt undervisningstillfälle beslutar examinator om ersättningsuppgift eller om studenten ska göra om momentet vid ett senare tillfälle.
 

Examination

Examinationen sker genom skriftlig tentamen på teorimomenten, och genom muntlig och/eller skriftlig redovisning av laborationer. Som betyg på hela kursen sätts Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. För momenten används betygen Underkänd eller Godkänd.
För att uppnå betyget Godkänd (G) på hela kursen måste alla obligatoriska momenten samt tentamen vara godkända. Vidare krävs ett aktivt deltagande i redovisningar och diskussioner. Med aktiv deltagande menas att studenten bidrar med egna inlägg, reflektioner och frågor, samt att studenten försöker svara på frågor ställda till studenten eller gruppen. Betygskriterier för skriftlig tentamen är att för godkänt betyg skall redovisade fakta i huvudsak vara korrekta och relaterade till uppgiften, samt till viss del integrerade i ett resonemang.
För att uppnå betyget Väl Godkänd (VG) krävs att studenten utöver kraven för godkänt betyg lämnar individuella skriftliga uppgifter inom angiven tid och att arbeten är redovisad enligt föreskrivna ramar. Vidare krävs det att studenten kan visa på förmåga att använda ämnesspecifik terminologi samt kunna motivera sina bidrag.
För att bli väl godkänd måste samtliga obligatoriska moment vara godkända. Skriftlig tentamen på teorimomenten, motsvarande minst 16 hp, måste ha bedömts som väl godkänd. Betygskriterier för skriftlig tentamen är för betyget väl godkänd att fakta skall vara korrekta och innehållet tydligt och väl relaterat till uppgiften samt det skall vara frånvaro av irrelevanta fakta. Där det är tillämpbart, ska konkreta fakta även vara integrerade i ett resonemang där en djupare förståelse redovisas.
Student som ej har godkänt resultat vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, sk omprov. Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år, s.k. uppsamlingsprov. Antal tentamenstillfällen är begränsat till tre/läsår.
Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av en kurs har rätt att hos programkommittén begära byte av examinator. Student som blivit underkänd har rätt att få individuell studievägledning genom aktiv programinsats.
Antal provtillfällen är begränsat till totalt fem. Efter tre underkända tentamina erbjuds stu­denten att delta i schemalagd undervisning vid nästa kurs. Student som efter att ha gått om kursen och underkänts i ordinarie examination samt vid ett ytterligare tillfälle måste avbryta sina studier.

Tillgodoräknande

Prövning huruvida tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande ankommer på programansvarig i samråd med kursansvarig institution.
 

Litteratur

Giltig från: 2017 vecka 1

Biochemistry
Campbell Mary K., Farrell Shawn O.
7th ed. : Australia : Brooks/Cole Cengage Learning : 2012. : 1 v. (various pagings) :
ISBN: 978-0-8400-6858-3 (hbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst