Kursen ger avancerade kunskaper i modern cellbiologi och biokemi. Detta inkluderar cellens uppbyggnad, organellernas funktion, proteinstrukturer, centrala dogmat, genreglering, membraners uppbyggnad, signaltransduktion och celldelning. Specifika exempel illustrerar molekylära processer och mekanismer som förklarar bakomliggande orsaker till vissa sjukdomar.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna:
beskriva cellens struktur och kunna redogöra för funktionen hos dess organeller. beskriva och redogöra för sambanden mellan struktur och funktion hos DNA, RNA och proteiner. redogöra för sambanden bakom de grundläggande kemiska reaktionerna i en cell inklusive centrala dogmat och syntesen av DNA, RNA och proteiner. Här ingår även att kunna analysera och diskutera de olika sätt cellen har till sitt förfogande för att kunna reglera tillverkningen av dessa molekyler. beskriva hur cellens membraner är uppbyggda vilket inkluderar de mekanismer som finns för cellens näringsupptag. beskriva hur celler kommunicerar med varandra och vilka de huvudsakliga signaltransduktionsvägarna är. redogöra för de signaler som styr celldelning och beskriva sambanden med cancer och andra proliferativa sjukdomar.
Färdigheter och förmåga:
Studenten ska kunna
analysera kemisk bindning i proteinstrukturer, proteinveckningsmekanismer och proteinstabilitet. analysera och beskriva sambanden mellan cellens processer och utvärdera hur det påverkar cellen under fysiologiska och patologiska förhållanden.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska kunna
göra litteratursökningar i vetenskapliga litteraturdatabaser, kritiskt granska artiklarna och sammanställa dem för att lösa frågeställningar om sjukdomar kopplade till biokemi. Identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och kunna ansvara för den egna kunskaps- och färdighetsutvecklingen.
Behörighetskrav
90 hp inom biologi, bioteknik, kemi, medicin eller andra livsvetenskapsorienterade ämnen samt Engelska B/Engelska 6 eller motsvarande. Svenska är dock inget krav eftersom kursen ges både på svenska och engelska.
Undervisningens upplägg
Kursen genomförs som nätbaserad distanskurs i halvfart på engelska. Detta innebär att alla moment inklusive diskussion, problemlösning, en elektronisk laboration där man analyserar proteinstrukturer, inlämningsuppgifter och övrig kommunikation sker via lärplattform dels mellan lärare och studenter dels också studenter sinsemellan. Vi använder en individuell handledningsstrategi för att möta de individuella behoven hos studenterna. Tillgång till dator med bra och stabil internetkoppling krävs.
Examination
Betyg som ges är väl godkänd (VG), godkänd (G) och underkänd (U) och baseras på hur väl studenten utfört de moment som ingår i kursen, dvs inlämningsuppgifter, diskussionsfrågor/problemlösning och elektroniska laborationer. För att få betyget VG krävs att studenten skall visa att de kan använda ämnesspecifik terminologi och kunna redovisa för en djupare förståelse av biokemiska och cellbiologiska fakta. Detta utvärderas i de uppsatser som skrivs där man löser de olika frågeställningarna under kursen och i de analyser som görs av proteinstrukturerna. Konkreta fakta ska vara väl integrerade i ett resonemang där studenten kan visa att den kan sammanväva kunskaper från de olika områdena som behandlas under kursen. Alla deluppgifter graderas enligt skalan U/G/VG med möjlighet att komplettera ifall man får U. Om slutbetyget blir G eller VG avgörs av vilket betyg som dominerar bland deluppgifterna.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att man lämnat in och blivit godkänd på samtliga inlämningsuppgifter och den elektroniska laborationen, vilka alla är individuella. Vidare har studerande som underkänts två gånger på något av de examinerande momenten rätt att hos den kursgivande institutionen begära att annan lärare utses för att bestämma betyget vid förnyat prov. Den som godkänts i ett prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Litteratur
Giltig från:
2017 vecka 2
Alberts Bruce Essential cell biology Fifth edition. : W.W. Norton and Company : 2019 : 734 pages : ISBN: 9780393680393 Se Umeå UB:s söktjänst