Huvudområden och successiv fördjupning:
Arbetsterapi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Avdelningen för arbetsterapi
Beslutad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2018-05-30
Reviderad av: Programrådet för arbetsterapeut-, fysioterapeut och tränarprogrammen, 2018-09-27
Innehåll
Med utgångspunkt i ett individ- och samhällsperspektiv studeras förklarings- och behandlingsmodeller för hälsa, sjukdom och funktionsnedsättning inom områdena psykiatri, neuropsykiatri, och habilitering. Innehållet relateras till människor i alla åldrar.
Förväntade studieresultat
Diskutera hur aktuella samhällstrender och politiska beslut inverkar på människors psykiska hälsa
Visa kunskap om moderna neuropsykiatriska och psykiatriska förklaringsmodeller
Namnge och förklara centrala neuropsykologiska begrepp
Redogöra för sjukdomar och funktionsnedsättningar inom områdena psykiatri, neuropsykiatri och habilitering, samt prognos, inverkan på aktivitetsförmåga och behandling vid dessa tillstånd
Beskriva kognitiva funktionsnedsättningar och inlärningssvårigheter
Analysera och redogöra för Socialstyrelsens nationella riktlinjer inom aktuella områden
Behörighetskrav
Genomgångna kurser motsvarande termin 1 och 2 inom arbetsterapeutprogrammet, enligt utbildningsplan.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs huvudsakligen i form av föreläsningar och självstudier. Även uppgifter i form av case förekommer, samt tillfällen där studenter möts i mindre grupper för reflektion och diskussion utifrån film och litteratur. Obligatoriska undervisningsmoment av prövande karaktär anges i schemat.
Examination
Studenternas prestationer examineras dels genom muntlig tentamen i grupp (FSR 1 och 6) och dels genom en individuell skriftlig tentamen (FSR 2-5).
Om studenten har ett beslut om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov, eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
En student som inte helt uppfyller kriterierna för ett godkänt provresultat, men ligger nära gränsen kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppfylla kriterierna för ett godkänt resultat. Komplettering av provet ska anpassas individuellt utifrån de provkriterier som inte uppfyllts och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats provresultatet men före nästa provtillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera upp till ett godkänt resultat. Om studenten så önskar har hen rätt att istället genomföra omprov och således ha möjlighet att få ett högre betyg på kursen.
Alla obligatoriska uppgifter utgör bedömningsunderlag för betyg. Bedömningskriterier anges i kursens uppgiftsbeskrivningar. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyget utgör en sammanfattande bedömning och sätts först när samtliga obligatoriska moment är genomförda med godkänt resultat.
I de fall prov eller obligatoriska moment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov kan annan rimlig proportionell uppgift anges. Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Efter tre prov rekommenderas studenten ansöka om plats i förnyad kurs. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator. I övrigt hänvisas till utbildningsplanen för arbetsterapeutprogrammet.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För närmare information se Högskoleförordningen samt http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden. Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskola. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
Övriga föreskrifter
Studierna ska bedrivas på lika villkor i enlighet med Umeå universitets styrdokument för genus och likabehandling (www.umu.se ). För information om universitetets plagiatpolicy, se https://www.umu.se/student/vi-hjalper-dig/dina-rattigheter-och-skyldigheter/fusk-och-plagiat/. För student som bryter mot Umeå universitets plagiatpolicy, vidtas åtgärder enligt Högskoleförordningen 10 kap.
Litteratur
Giltig från:
2018 vecka 41
Att arbeta med delaktighet inom habilitering Hansson Kristofer, Nordmark Eva 1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 188 s. : ISBN: 9789144107547 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Herlofson Jörgen MiniPsykiatri 1. utg. : Stockholm : Natur & Kultur : 2014 : 277 s. : ISBN: 9789127135796 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni eller schizofreniliknande tillstånd : stöd för styrning och ledning : remissversion Stockholm : Socialstyrelsen : 2017 : 77 s. : Fritt tillgänglig via Socialstyrelsens webbplats Obligatorisk