Handledarutbildning för polisaspiranthandledare, 7,5 hp
Engelskt namn: Tutor Training Course for Police Field Training Officers
Denna kursplan gäller: 2018-03-05
och tillsvidare
Kurskod: 2UP006
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Polisiärt arbete: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
Betygsskala: Tvågradig skala
Ansvarig institution: Enheten för polisiärt arbete
Beslutad av: Föreståndaren, 2018-03-01
Innehåll
I kursen studeras teorier om handledning och olika handledningsstrategier samt studier av grundläggande samtalsfärdigheter. Dels ingår grunderna till formativ bedömning i relation till kursmålen och bedömningsunderlaget för polisaspirantutbildningen. Det ingår även analys av och reflektion över erfarenheter i handledning av polisaspirant/er på polisaspirantutbildning. Slutligen analyserar och värderar den studerande egna tillämpningar och formulerar ställningstaganden som grund för utvecklandet av en egen modell för handledning.
Förväntade studieresultat
Efter godkänd kurs ska den studerande kunna:
Avseende kunskap och förståelse
redogöra för huvuddragen i teorier om handledning samt samtalsmetodiska färdigheter och strategier i handledande samtal,
beskriva grunderna i formativ bedömning i relation till polisaspirantutbildningens bedömningsunderlag.
Avseende färdigheter och förmåga
tillämpa eget pedagogiskt ställningstagande och samtalsmetodiska färdigheter i en handledningssituation,
formulera styrkor och utvecklingsområden och ge exempel på vad som krävs för en utveckling i relation till kursmålen i polisaspirantutbildningen.
Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
analysera och värdera samtalsmetodiska färdigheter i en handledningssituation,
reflektera kring eget agerande och konsekvenser av detta i handledningssituationen,
kritiskt granska och värdera kvalitet i bedömningar.
Behörighetskrav
Kursen är en uppdragsutbildning för Polismyndighetens personal.
Undervisningens upplägg
Kursen bedrivs som campuskurs i kombination till det arbete som görs i handledning på polismyndigheten. Undervisningen är upplagd som en processutbildning där de examinerande delarna integreras fortlöpande, vilket ställer höga krav på kursdeltagarens egen aktivitet. Mellan kurstillfällena ingår eget arbete i form av litteraturstudier och handledning av polisaspirant. De studerande (polisaspiranthandledarna) tränar på att använda kursens innehåll under handledning av polisaspirant på polisaspirantutbildning.
Examination
Studenten examineras individuellt genom ett litteraturseminarium, tillämpning av handledningssamtal både individuellt- och i grupp samt två skriftliga inlämningsuppgifter.
Examinator kan besluta att student som ligger nära gränsen för godkänt resultat får komplettera de delar som inte når upp till kriterier för godkänt. Komplettering av examinationen ska äga rum inom två veckor efter att studenten meddelats examinationsresultatet.
För godkänd kurs krävs att varje examinerande del är godkänd.
Förutom ordinarie examinationstillfälle erbjuds minst ytterligare två omprov inom ett år. Det råder ingen begränsning i antalet examinationstillfällen.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.
Alla ingående delar i kursen ligger till grund för examination. Betyg på kursen sätts först när alla examinationer är genomförda.
Student har rätt att byta examinator efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor innan nästa examinationstillfälle.
Tillgodoräknade prövas av studentcentrum/examina vid Umeå universitet.
Litteratur
Giltig från:
2018 vecka 4
Perspektiv på polisetik Knutsson Maria, Granér Rolf Lund : Studentlitteratur : 2001 : 199 s. : ISBN: 9144015658 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Rautalinko Erik Samtalsfärdigheter: stöd, vägledning och ledarskap 2 uppl. Stockholm: Liber, ISBN:978-91-47-11131-2 : 2013 : Obligatorisk
Tveiten Sidsel Yrkesmässig handledning - mer än ord 4. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 362 s. : ISBN: 9789144097565 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst