Engelskt namn: Public administration, labour law, leadership, organisation and communication
Denna kursplan gäller: 2014-05-19 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2014-05-19
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-16 och 2014-05-18
Kurskod: 2SV051
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Statsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen
Beslutad av: Institutionsstyrelsen, 2007-12-17
Reviderad av: Prefekten, 2014-05-19
Kursen består av två delkurser med delmoment:
Delkurs 1: Förvaltningskunskap och arbetsrätt 15 hp
Förvaltningskunskap och arbetsrätt behandlas utifrån både ett statsvetenskapligt och juidiskt perspektiv. Lagar, regler, policy och teorier om offentliga organisationers funktionssätt och verksamhet. Grunderna i lagstiftningsprocessen och förvaltningslagen ger här nödvändig grund. En speciell fokus kommer att riktas mot de utmaningar som det innebär att i en hierarkisk organisation inta en mellanchefsposition. Offentlig rätt och särskilt förvaltningskunskap tillsammans med arbetsrätt utgör centrala områden. Reform och förändringsarbete behandlas. Omvärldsfrågor, insikter i EU-rätten och den samverkan mellan stat och kommun som regleras i kommunallagen.
A. Organisationsteorier för offentliga organisationer; strukturer, processer och uppgifter
En överblick över olika förhållningssätt till offentlig sektor behandlas inledningsvis. Här berörs bland annat beställar-utförarorganisationen. EU-rätt och kommunallagen berörs ur ett EU-perspektiv, strukturella och kulturella drag, systemförståelse, begränsad rationalitet, föränderliga omgivningar, osäkerhet och faktiskt handlande analyseras i relation till rollen som chef. Styrning genom utformning och utnyttjande av handlingsutrymme belyses ur ett processorienterat ledningsperspektiv.
B. Förvaltningsprocessen; målstyrning, ärendehandläggning och uppföljning
I momentet behandlas den offentliga förvaltningens arbetssätt från övergripande policyskapande till konkret ärendehandläggning. Hur formuleras och utvecklas mål? Vad är typiskt för målstyrning inom offentliga organisationer? Vilken reglering finns för policyprocesser och ärendehandläggning i den offentliga förvaltningen? Hur regleras myndighetsutövning liksom verksamhetsinterna ärenden i ett målstyrt system? Här behandlas också de krav som följer av ändrade samverkansformer och mönster mellan statliga organ och andra aktörer i samhället såväl nationellt som internationellt. Ekonomiska, administrativa och förvaltningsrättsliga perspektiv inom offentlig förvaltning ställs i relation till effektiv styrning och ledning. Samspelet mellan visioner, mål, ekonomi, policy, ledning och praktisk ärendehantering är i fokus under detta tema.
C. Reformer och förändringsarbete; effekter och implementering
Ideologier, perspektiv, strategier, resurser och ledning behandlas i relation till bedömningen av reformens grad av utmaning och organisationens förmåga att implementera förändringen. I detta sammanhang betonas mellanchefsrollens verksamhetsansvar samt samspelet mellan chef och ledarskap.
D. Polismyndigheten som arbetsgivare – anställning och anställnings upphörande
Delmomentet inleds med en genomgång av den arbetsrättsliga regleringens plats i förhållande till offentligrättslig lagstiftning som polislag, förvaltningslag, sekretesslag m.m. Därefter behandlas frågor knutna till det enskilda anställningsavtalet. Särskilt behandlas frågor som bedömningsgrunder vid anställning, behörighetsvillkor, anställningsformer, bisysslor och skyldigheter och rättigheter vid anställning. Mångfaldsfrågor och diskrimineringslagstiftningen behandlas. Momentet avslutas med frågor knutna till polismannens straffrättsliga ansvar och anställningsavtalets upphörande och då särskilt handläggningsförfarande via personalansvarsnämnd. Vid momentet läggs stor vikt vid rättspraxis från Arbetsdomstolen.
E. Polismyndigheten som arbetsgivare – medbestämmande och arbetsmiljö
Delmomentet koncentreras till områdena medbestämmande- och arbetsmiljölagstiftning och därtill hörande kollektivavtal. Momentet inleds med en genomgång av förhandlings- och informationsregler enligt lag och kollektivavtal. Därefter behandlas området arbetsmiljö och särskilt arbetsgivarens arbetsmiljöansvar med inriktning på det systematiska arbetsmiljöarbetet och arbetsgivarens rehabiliteringsansvar vid sjukdom. Utgångspunkten för genomgången är Samverkansavtal RPS.
Delkurs 2: Ledarskap, kommunikation och organisation 15 hp
Ledarskap, kommunikation och organisation utgår från ledarskap som en process, där ledare, följare och situation samspelar. Kunskap om individer (ledaren själv), grupper, organisationsform och samhällspåverkan är nödvändig. Mellanchefens förmedlingsroll analyseras. Verksamhetens uppdrag, inriktning, interna kultur och struktur avgör vilka aspekter som blir centrala. Kommunikation behandlas teoretisk för att nå kunskap om hur kommunikationen påverkar verksamheten både vertikalt och horisontellt. Analys och tillämpning av en tydlig och meningsskapande kommunikation i relation till organisationens uppdrag, interna struktur och kultur bearbetas.
A. Indirekt ledarskap; självkännedom, motivation, delegation och grupprocesser
En överblick över ledarskapsforskning och teorier kring ledarskap presenteras och kopplas till polisens verksamhetsområde. Att leda underställda chefsgrupper, former för delegation och den ”klämposition” och det korstryck det indirekta ledarskapet innebär, får ett prioriterat utrymme under detta tema. Olika instrument för självbedömning används som underlag för självkännedom och reflektion över den egna ledarskapsprofilen. Utvecklingsstrategier för det egna ledarskapet diskuteras, Vidare fokuserar temat på ledarskap som en kollektiv aktivitet genom grupprocesser och utvecklandet av ledningsgruppers strategiska arbete. Analys av förutsättningar för framgångsrika grupper görs.
B. Organisation; struktur, kultur och värdegrund
Organisationsteorier samt motsättningar mellan organisationens struktur och kultur analyseras. Polisens organisation och verksamhet som kultur och bas för värderingar, etik och moral (värdegrund) diskuteras och problematiseras. I förlängningen av detta fokuseras det värderingsbaserade ledarskapet.
C. Kommunikation; organisationskommunikation, strukturerade samtal och effektiva möten
Via kommunikation synliggörs organisationens uppdrag och värderingar. Ledare ska tydligt kunna argumentera och tolka organisationens uppdrag både horisontellt och vertikalt. Teorier kring organisationskommunikation och ledarens samspel med olika grupper och situationer behandlas. Kommunikation är också ett viktigt personligt ledarskapsverktyg. Övningar och strategier för effektiva möten, feedback, muntlig information samt strukturerade samtal är exempel på inslag under detta moment.
D. Att leda verksamhet och humankapital; HR-arbete, jämställdhet och mångfald i fokus
Här fokuseras ledarskap ur ett verksamhets- och HR-perspektiv. Vi behandlar bland annat teorier kring processtyrning, och humankapital. Vi diskuterar även frågor kring ledarskap, diskriminering, kränkande särbehandling och ”härskartekniker” utifrån teorier om kön och mångfald. Det värderingsbaserade ledarskapet kan härmed diskuteras på en fördjupad nivå.
E. Framtid och omvärld; att leda in i framtiden – förändringsledarskap
Utifrån omvärldens påverkan samt organisationsinterna krafters betydelse diskuteras förändrings- och utvecklingsarbete i organisationer. Temat behandlar organisationsanalyser som grund för organisationsförändringar. Bedömningar av förändringsresultat diskuteras. Vi behandlar omvärldsanalys, strategier och operativa aktioner för att leda förändring och förändringsarbetets olika faser. Diskussioner av hur ledare kan tänka och handla för att lyckas i ett strategiskt förändringsledarskap, ingår också.
Delkurs 1: Förvaltningskunskap och arbetsrätt, 15 hp
Efter delkurs 1 ska kursdeltagarna:
Delkurs 2: Ledarskap, kommunikation och organisation, 15 hp
Efter delkurs 2 ska kursdeltagarna:
För examination av kursen för 30 hp krävs allmän behörighet till högskolestudier.
Kursen är en uppdragsutbildning åt Rikspolisstyrelsen och kan bara läsas av ledare på indirekt nivå inom Polisen.
Undervisningen bedrivs vanligen i form av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, caseuppgifter samt handledning. Under varje delmoment genomförs en praktik i form av skuggning av en kursdeltagare. Hela eller delar av undervisningen kan ges med stöd av informations- och kommunikationsteknik. Detta kan innebära specifika krav på viss teknisk utrustning och kompetens. Kurssamlingar är obligatoriska.
Studenten examineras skriftligt och/eller muntligt. Examinationen sker löpande genom bearbetning av case och uppgifter samt i slutet av varje delmoment och i slutet av kursen.. Studentens prestationer bedöms i en tvågradig betygsskala, Godkänd eller Underkänd.
Varje moment kan prövas vid ett ordinarie tillfälle och vid ett omprovstillfälle i nära anslutning därtill. I regel ges vidare inför varje hösttermin därutöver, efter anmälan, möjlighet till prov. Vid underkänt resultat hänvisas därefter studenten till prov nästa gång kursen/momentet ges. Omprov baserad på samma kursplan som vid ordinarie prov garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Efter två underkända omprovstillfällen för viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.
Tillgodoräknande
Studierektor beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Urvalet av kursdeltagare görs av Chefs- och ledarcenter vid Rikspolisstyrelsen.
Arbetsrätt
Andersson Anderz, Edström Örjan, Zanderin Lars
6., rev. uppl. : Malmö : Liber : 2013 : 215 s. :
ISBN: 978-91-47-11100-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Arbetslagstiftning : lagar och andra författningar som de lyder 1 juli 2012
Göransson Håkan Gabinus, Garpe Bengt
39., rev. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2012 : 559 s. :
ISBN: 978-91-39-20610-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Bohlin Alf
Offentlighetsprincipen
8., [omarb. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2010 : 303 s. :
ISBN: 978-91-39-20538-8 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvaltningsrättens grunder
Bohlin Alf, Warnling-Nerep Wiweka
2., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2007 : [4], x, 438 s. :
ISBN: 978-91-39-20463-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
En sammanhållen svensk polis : betänkande
Stockholm : Fritze : 2012 : 396 s. :
Fritt tillgänglig via www.regeringen.se
ISBN: 9789138236963
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Förvaltningen om förvaltningspolitiken : förväntningar, utmaningar och möjligheter
Stockholm : Statskontoret : 2011 : 79 s. :
Fulltext
ISBN: 9789172207264
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kompendium - Arbetsdomstolens domar
Juridiska institutionen, Umeå universitet :
Obligatorisk
Petersson Olof
Rättsstaten : frihet, rättssäkerhet och maktdelning i dagens politik
2., [aktualiserade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2005 : 126 s. :
ISBN: 91-39-10748-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Polisen - verksamhet och arbete
Eklund Niklas, Landström Lena
1. uppl. : Malmö : Liber : 2013 : 331 s. :
ISBN: 978-91-47-09840-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Politik som organisation : förvaltningspolitikens grundproblem
Rothstein Bo, Ahlbäck Öberg Shirin
4. uppl. : Stockholm : SNS förlag : 2010 : 296 s. :
ISBN: 978-91-86203-37-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Samhällsstyrning i förändring
Pierre Jon, Sundström Göran
1. uppl. : Stockholm : Liber : 2009 : 266 s. :
ISBN: 978-91-47-09044-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Sveriges författning
Strömberg Håkan, Lundell Bengt
21., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 222 s. :
ISBN: 9789144075303
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tallberg Jonas
EU:s politiska system
5., rev. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 198 s. :
ISBN: 9789144085708
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Uppdrag offentlig granskning
Johansson Vicki, Lindgren Lena
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2013 : 172 s. :
ISBN: 978-91-44-08090-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wennergren Bertil
Offentlig förvaltning i arbete : om verksamheten och ärendehandläggningen i stat och kommun
3., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2008 : 213 s. :
http://www.nj.se/NJAB/Produkt.nsf/ByDocId/B0EA2130C77E34FDC12573EE005D5115/$file/Offentlig_förvaltning-1.jpg
ISBN: 978-91-39-10975-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Styrdokument från Polisen och annat material tillkommer enligt instruktion.
Bartling Moa
Den kommunikativa chefen : en handbok för chefer inom polisen
1. uppl. : Stockholm : Nordisk Kommunikation : cop. 2008 : 167 s. :
ISBN: (Spiralh.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Björkman Torsten
Fyrfasläran: En ledarkarriär omfattar som mest fyra faser
Försvarshögskolan : 2009 :
Obligatorisk
Det ordnar sig : teorier om organisation och kön
Holgersson Charlotte, Wahl Anna, Höök Pia, Linghag Sophie
2., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 283 s. :
ISBN: 978-91-44-07209-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Eksvärd Elaine
Härskarteknik : den fula vägen till makt
[Ny utg.] : Stockholm : Månpocket : 2012 : 214 s. :
ISBN: 978-91-7503-121-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ledningsgruppen
Granberg Otto, Wallenholm Harry
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 264 s. :
ISBN: 9789144077116
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hur moderna organisationer fungerar
Jacobsen Dag I., Thorsvik Jan
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2008 :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/6593-03/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 91-44-04780-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Organisationsförändringar och förändringsledarskap
Jacobsen Dag Ingvar, Andersson Sten
Lund : Studentlitteratur : 2005 : 417 s. :
ISBN: 91-44-03638-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Haake Ulrika
Ledarskap, kommunikation och organisation inom polisen : analyser gjorda inom ramen för polisens ledarprogram: Det indirekta ledarskap - att leda andra chefer
Umeå : Umeå universitet, Pedagogiska institutionen : 2010 : 105 s. :
ISBN: 9789172649705
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Human resource management : organisationens hjärta
Lindmark Anders, Önnevik Thomas
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 356 s. :
ISBN: 978-91-44-05879-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Kommunikation : samspel mellan människor
Nilsson Björn, Waldemarson Anna-Karin
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 169 s. :
ISBN: 978-91-44-04128-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Polisen - verksamhet och arbete
Eklund Niklas, Landström Lena
1. uppl. : Malmö : Liber : 2013 : 331 s. :
ISBN: 978-91-47-09840-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ledarskapsforskning : en kunskapsöversikt
Sandberg Sara, Fogelberg Eriksson Anna
Linköping : Univ. Centrum för studier av människa : 2000 : 81 s. :
Obligatorisk
Teamet : utveckling, effektivitet och förändring i grupper
Sjøvold Endre, Andersson Sten
1. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 284 s. :
ISBN: 978-91-47-08737-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Styrdokument från Polisen och annat material tillkommer enligt instruktion.