"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Internationell politisk ekonomi, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: International Political Economy

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 2SV042

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2009-05-28

Innehåll

Kursen Internationell politisk ekonomi fokuserar på gränslandet mellan politik och ekonomi. Framväxten av den globala ekonomin har på olika sätt betydelse för politiska beslut på nationell och internationell nivå. Utgångspunkt för kursen är olika teoriperspektiv som kan användas för att analysera bl.a. globaliseringens betydelse, staters roll i den internationella ekonomin och hur politiska beslut influeras av ekonomiska aspekter. Spänningen mellan stat och marknad betraktas utifrån olika aspekter rörande handel, produktion och finansiella strömmar. Vidare behandlas aktörer som internationella organisationer och icke-statliga aktörer som exempelvis transnationella företag. Den internationella ekonomins betydelse för utvecklingen i tredje världen är en annan aspekt som behandlas i samband med att utvecklingsbegreppet problematiseras.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna - redogöra för olika teoriperspektiv som används för att analysera internationell politisk ekonomi - självständigt analysera och dra slutsatser om aktörer inom internationell politisk ekonomi - delta aktivt och självständigt i seminariediskussioner

Behörighetskrav

Univ: Genomgått kurs A1 i statsvetenskap med godkänt resultat, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier, grupp- och enskilda övningar samt handledning. Arbetsformerna anpassas till de förväntade studieresultaten. Närvaro kan vara obligatorisk vid seminarie- och gruppövningar. Den som inte är närvarande kan tilldelas ytterligare uppgifter.

Examination

Kursen avslutas med en individuell skriftlig examinationsuppgift. Under kursens gång skall de studerande också lösa obligatoriska seminarieuppgifter. Betyg på kurs sätts först när alla uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 45

Internationell politisk ekonomi

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Introduction to International Political Economy
Balaam David E, Veseth Michael
4:e uppl : New Jersey : Pearson International Edition : 2008 :

Benería Lourdes
Gender, Development adn Globalization. Economics as if All People Mattered
New York & London : Routledge : 2003 :

Jensen M. Nathan
Nation-states and the Multinational Corporation. A Political Economy of Foreign Direct Investments
Princeton & Oxford : Princeton University Press : 2008 :