"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Förvaltning av omstridda naturresurser - problem och utmaningar, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Management of contested resources - problems and challenges

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 och tillsvidare

Kurskod: 2SV038

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Institutionsstyrelsen, 2008-07-01

Innehåll

Kursen fokuserar på de problem och möjligheter som är förknippande med ökat lokalt deltagande i förvaltningen av naturvård och olika naturresurser. En central frågeställning som behandlas under kursen är vad som krävs för att utforma lösningar som förenar internationella åtaganden med nationella demokratiska behov, lokala rättigheter och brukarmedverkan? Vidare studeras hur makt över olika naturresurser kan fördelas vertikalt, mellan olika administrativa nivåer eller geografiska skalor och horisontellt, mellan olika sektorer. Under kursen analyseras, mot bakgrund av två centrala teoribildningar; governance och common pool resource teori, rådande idéer om naturskydd och naturresursförvaltning och hur dessa påverkar förutsättningarna för deltagande i förvaltningen, men även konkreta fall av deltagande. Under kursen jämförs särskilt förutsättningarna i Norden och nordisk naturresursförvaltning. Utmaningarna i nordisk naturresursförvaltning analyseras i relation till förutsättningar för lokal förvaltning i andra delar av världen. Idag finns på många håll en bred enighet om betydelsen av att anlägga ett genusperspektiv när ökat lokalt deltagande av olika naturresurser analyseras.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna - diskutera och analysera centrala teman och begrepp inom ämnet. - förstå och tillämpa relevanta teorier inom forskning och förvaltning om naturresurser. - presentera resonemang och utbyta kunskaper om problem och möjligheter förknippade med naturresursförvaltning. - självständigt kunna analysera och värdera information och kunskap som utbyts i gemensamma forum.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen är nätbaserad och ges på kvartsfart. Undervisningen ges i form av föreläsningar i form av power-point presentationer med berättarröst, samt grupp- och enskilda övningar. Undervisningen är uppdelad i olika teman. Varje tema avslutas med en seminarieuppgift

Examination

Kursen avslutas med en individuell skriftlig examinationsuppgift. Under kursens gång skall de studerande också lösa några obligatoriska seminarieuppgifter. Betyg på kursen sätts först när alla uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan för den skriftliga examinationsuppgiften består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd. Vid seminarieuppgifterna ges betygen Underkänd och Godkänd. Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Förvaltning av omstridda naturresurser - problem och utmaningar

Adaptive co-management : collaboration, learning, and multi-level governance
Armitage Derek, Berkes Fikret, Doubleday Nancy
Vancouver : UBC Press : cop. 2007 : xiii, 344 s. :
ISBN: 978-0-7748-1383-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Baker S
Sustainable Development
London & New York : Routledge : 2006 :

Berkes F
Community-based conservation in a globalized world, PNAS
2007 :

Linking global and local scales: designing dynamic assessment and management processes
Cash D.W, Moser S.C
2000 :
Läsanvisning: Pp.109-120

Omstridd natur : trender & utmaningar i nordisk naturförvaltning
Sandström Camilla, Hovik Sissel, Falleth Eva Irene
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2008 : 345 s. :
ISBN: 978-91-89140-60-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Ostrom E
Understanding Institutional Diversity
Princeton : Princeton University Press : 2005 :

Sandström, C., (kommande) Institutional Dimensions of Co-management, participation, power and process, Society and Natural Resources Artiklar kan tillkomma.