"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Global och regional styrning, 15 hp

Engelskt namn: Global and Regional Governance

Denna kursplan gäller: 2010-05-17 och tillsvidare

Kurskod: 2SV025

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2009-05-28

Reviderad av: Lena Forsberg, 2010-10-29

Innehåll

Syftet med kursen är att förbereda studenterna för ett arbetsliv inom området krishantering och fredsbyggande. Kursen ska utveckla kunskap och kompetenser som utgör ett underlag för befattningar inom Sverige, på nationell och kommunal nivå, samt på regional och internationell nivå. Kursen ska också förbereda studenter för fördjupade studier på forskarnivå. Studierna innehåller avancerade litteraturstudier, övningar i utredningsarbete, vetenskaplig analys samt empiriska fallstudier.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten kunna: * Beskriva och jämföra institutioner och processer för global coh regional styrning * Diskutera och jämföra hur olika teorier definiera, förstår och studera styrning * Definiera och operationalisera begrepp som är viktig för ämnet samt använda dessa i utförandet av skriftliga och muntliga uppdrag * Identifiera, insamla och bearbeta empiriska och teoretiskt material relevant för utförandet av skriftliga och muntliga uppdrag * Utföra självständiga analyser av global coh regional styrning För detta ändamål ska studenten ha: * insikt i existerande samhällsvetenskaplig litteratur inom kursens ämnesområde * förmåga att tänka kritiskt och konstruktivt om konkurrerande vetenskapliga perspektiv * kompetens avseende beslutsprocesser i globala och regionala institutioner * förmåga att självständigt identifiera, strukturera och analysera komplexa politiska skeenden * förmåga att hantera metodologifrågor och systematiskt informationsinsamlande

Behörighetskrav

Särskild behörighet: Freds- och konflikstudier 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller Statsvetenskap 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Examination

Kursen examineras genom seminariedeltagande, skrivuppgifter samt muntlig presentation. För kursen i sin helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. Den studiehandledning som presenteras vid kursstarten ger ytterligare vägledning om examination. Tillgodoräknande Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå univeristet (Dnr.545-3317-02) Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister eller ett Masterprogram eller som en del av utbildningen på forskarnivå, Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattninge av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Se utbildningsplanen för Masterprogrammet i krishantering och fredsbyggande.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.