Syftet med kursen är att studenten ska utveckla sin förmåga att avgränsa ett problem, formulera en lämplig analysram och använda denna till att besvara problemställningen på ett vetenskapligt sätt. Studenten skall dessutom kunna reflektera över den valda ansatsens styrkor och svagheter samt arbetets koppling till den befintliga vetenskapliga diskussionen på ett sådant sätt att arbetets kunskapsbidrag till ämnet kommer i förgrunden.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna
självständigt formulera och analysera problem inom det statsvetenskapliga området genom att tillämpa ändamålsenliga metoder och anknyta till relevant teoribildning
självständigt författa och försvara en vetenskaplig uppsats som ger ett bidrag till kunskap och forskning på området
självständigt genomföra en opposition och sätta in andras arbeten i ett vidare teoretiskt perspektiv
Behörighetskrav
Särskild behörighet: Statsvetenskap 90 hp (60p) eller Nationalekonomi 90 hp (60p) eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningens upplägg
Undervisningen genomförs i form av seminarier och individuell handledning. Den studiehandledning som presenteras vid kursstarten ger ytterligare vägledning om undervisningens uppläggning.
Examination
Kursen examineras i seminarieform genom ventilering av en egenhändigt författad uppsats. Dessutom ingår fullgörande av kommentatorsuppgifter och i övrigt aktivt deltagande i seminarierna.
För kursen i sin helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG).
En student har rätt att begära byte av examinator efter att ha fått underkänt betyg två gånger. Studierektor kontaktas i sådana fall.
7. Tillgodoräknande
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).
Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister eller ett Mastersprogram eller som en del av utbildningen på forskarnivå. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.
Övriga föreskrifter
Se utbildningsplanen för Mastersprogrammet i Public management.
Litteratur
Giltig från:
2010 vecka 3
Studenterna ansvarar för inhämtning av relevant litteratur för det självständiga uppsatsarbetet.