"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Den offentliga verksamhetens ramar, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: The Framework of the Public Sector

Denna kursplan gäller: 2011-05-23 och tillsvidare

Kurskod: 2SV012

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Ekonomisk historia: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Informatik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Kulturgeografi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Nationalekonomi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Sociologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-28

Reviderad av: Lena Forsberg, 2011-10-31

Innehåll

Kursen behandlar den offentliga verksamhetens ramar, dels i form av formella institutioner och rättsregler på lokal, regional, nationell och europeisk nivå, dels med avseende på ramar av mer informell karaktär. Vilket utrymme finns det för offentliga aktörer på olika nivåer att med beaktande av dessa ramar forma en offentlig verksamhet? Särskild tonvikt läggs vid rättens funktion som styrmedel i offentlig verksamhet på olika nivåer samt vid hur den offentliga verksamhetens förutsättningar och utförande kan förstås ur olika teoretiska perspektiv.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten ha - fördjupad förmåga att ur olika teoretiska perspektiv förstå den offentliga verksamhetens förutsättningar samt hur den styrs och fungerar. - goda kunskaper om de rättsliga ramarna för offentlig verksamhet på lokal, statlig och europeisk nivå. - god förmåga att förstå rättens möjligheter och begränsningar som styrmedel av den offentliga verksamheten. - fördjupad förmåga att jämföra den svenska offentliga verksamhetens villkor med motsvarande förhållanden i andra länder. - förmåga att orientera sig i det vetenskapliga studiet av offentlig förvaltning och förvaltningsrätt

Behörighetskrav

Minst 90 högskolepoängs ämnesfördjupning (inklusive självständigt arbete) i något av följande ämnen: ekonomisk historia, informatik, rättsvetenskap, kulturgeografi, nationalekonomi, sociologi, statistik och statsvetenskap.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av introduktioner, föreläsningar, grupp- och enskilda övningar och/eller handledning. Eftersom de båda ämnena läses parallellt och de teman som studeras har tydliga beröringspunkter, bidrar studierna av ett ämne till fördjupad förståelse av det andra ämnet och vice versa.

Examination

Examinationen sker i form av muntliga och skriftliga prov samt genom närvaro och aktivt deltagande i seminarier. Vid betygssättningen tillämpas tregradig betygsskala, underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För studenter som inte godkänns vid det ordinarie examinationstillfället anordnas ytterligare ett tillfälle i nära anslutning till detta. Varje studerande har rätt till totalt minst fem provtillfällen. Studerande som två gånger underkänts i prov, äger rätt hos den Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i utbildningsplanen för Mastersprogrammet. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister eller ett Mastersprogram eller som en del av utbildningen på forskarnivå. Observera att det alltid är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.