Engelskt namn: Leadership in Public Administration
Denna kursplan gäller: 2007-09-03 till 2012-11-18 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2018-09-10
Kursplan för kurser med start mellan 2018-09-03 och 2018-09-09
Kursplan för kurser med start mellan 2017-08-28 och 2018-09-02
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-31 och 2017-08-27
Kursplan för kurser med start mellan 2012-12-24 och 2015-08-30
Kursplan för kurser med start mellan 2012-11-19 och 2012-12-23
Kursplan för kurser med start innan 2012-11-18
Kurskod: 2SV001
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2009-05-28
Syftet med kursen är att förbereda studenterna för ett arbetsliv där förståelsen av offentligt ledarskap både det administrativa och politiska inom olika policyområden är väsentligt. Kursen ska därigenom utgöra ett underlag för ledande befattningar inom staten, kommunerna och vid internationella organ eller organisationer på europeisk eller internationell nivå. Den ska också förbereda studenterna för fördjupade studier och avancerad forskning på detta område. Studierna innehåller avancerade litteraturstudier, gästföreläsningar av personer som forskar om eller utövar ett offentligt ledarskap på olika nivåer, övningar i kvalificerat utredningsarbete, vetenskaplig analys samt empiriska fallstudier som genomförs på ett aktuellt policyområde och i nära samarbete med intressenter på detta område.
Efter avslutad kurs ska studenten: * kunna utföra självständiga analyser av offentligt ledarskap i relation till policyprocesser som omfattar allt från lokal till europeisk (EU) och internationell nivå. * självständigt och i grupp kunna hantera och förstå värdegrundsfrågor utifrån ett ledarskapsperspektiv på policyprocessen. För detta ändamål ska studenten ha utifrån ett offentligt ledarskapsperspektiv: * insikt i existerande samhällsvetenskaplig litteratur inom kursens ämnesområde * förmåga att tänka kritiskt och konstruktivt om konkurrerande vetenskapliga perspektiv * kometens avseende den offentliga sektorns beslutsprocesser i modern flernivådemokrati * förmåga att självständigt identifiera, strukturera och analysera komplexa politiska skeenden * förmåga att hantera metodfrågor och systematiskt informationsinsamlande
Särskild behörighet: Statsvetenskap 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller Nationalekonomi 90 hp (60p) inkl självständigt arbete eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.
Undervisningen genomförs i form av föreläsningar, lektionsundervisning, seminarier, redovisningar ledda av studenter, projektarbeten och fallstudier (problemorienterad case-metodik) samt rapportskrivning. Undervisningen bedrivs på helfart och pågår under januari till och med mars. Vissa inslag, som fallstudier och seminarier, kan vara obligatoriska.
Kursen examineras genom skriftliga examination, examinerande uppgifter och projektarbete. Den skriftliga examinationen kan delas upp i tentamen och rapportskrivande. Rapportarbeten och fallstudier redovisas genom skriftlig och muntlig presentation. För kursen i sin helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Denna studiehandledning som presenteras vid kursstarten ger ytterligare vägledning om examination. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i utbildningsplanen för Masterprogrammet. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister- eller ett Mastersprogram eller som en del av utbildningen på forskarnivå. Observera att det alltid är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.
Kursen avslutas med en kursvärdering.
Christensen Tom
Organisationsteori för offentlig sektor
Malmö : Liber : 2005 :
Lindgren Lena
Utvärderingsmonstret, kvalitets- och resultatmätning i offentlig sektor
Studentlitteratur : 2006 :
Möller Tommy
Politiskt Ledarskap
Liber Förlag : 2008 :
Pettersson Olof
Den offentliga makten
SNS Förlag : 2007 :
Pierre Jon
Skolan som politisk organisation
Kristianstad : Gleerups : 2007 : 208 :
Valfri obligatorisk litteratur: 1. En statsman/kvinnas memoarer. 2: En bok som behandlar offentligt ledarskap. Boken skall ligga till grund för ett studentlett seminarium och väljs i samråd med examinator. Artiklar och instruktioner för fallstudier tillkommer.
Denna webbplats använder kakor (cookies) som lagras i din webbläsare. Vissa kakor är nödvändiga för att sidan ska fungera korrekt och andra är valbara. Du väljer vilka du vill tillåta.