"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Demokrati, policy och ledarskap i Sverige, Norden och Europa, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Democracy, Policy and Leadership in Sweden, the Nordic Countries and Europe

Denna kursplan gäller: 2009-11-30 och tillsvidare

Kurskod: 2SV000

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-19

Reviderad av: Lena Forsberg, 2009-12-01

Innehåll

Syftet med kursen är att förebereda studenterna för ett arbetsliv där etablerade nivåindelningar och gränser mellan policyområden är satta i prövning. Kursen ska därigenom utgöra ett underlag för ledande befattningar inom kommuner, stat, och på europeisk eller internationell nivå. Den ska också förbereda studenterna för fördjupade studier och avancerad forskning på detta område. Studierna innehåller avancerade litteraturstudier, övningar i kvalificerat utredningsarbete, vetenskaplig analys samt empiriska fallstudier som genomförs på ett aktuellt policyområde och i nära samarbete med intressenter på detta område (s.k. stakeholders).

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten: - kunna utföra självständiga analyser av policyprocesser som omfattar allt från lokal till europeisk (EU) nivå - självständigt och i grupp kunna hantera värdegrundsfrågor i policyprocesser utifrån centrala begrepp som demokrati och ledarskap För detta ändamål ska studenten ha - insikt i existerande samhällsvetenskaplig litteratur inom kursens ämnesområde - förmåga att tänka kritiskt och konstruktivt om konkurrerande vetenskapliga perspektiv - kompetens avseende den offentliga sektorns beslutsprocesser i modern flernivådemokrati - förmåga att självständigt identifiera, strukturera och analysera komplexa politiska skeenden - förmåga att hantera metodfrågor och systematiskt informationsinsamlande

Behörighetskrav

Minst 90 hp eller motsvarande i nationalekonomi eller statsvetenskap. Svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier samt En A.

Undervisningens upplägg

Undervisningen genomförs i form av lektionsundervisning, seminarier, projektarbeten och/eller fallstudier (problemorienterad case-metodik) samt rapportskrivning. Kursen ges på helfart och pågår under de första tio veckorna på höstterminen.

Examination

Kursen examineras med hänvisning till de förväntade studieresultaten. Detta sker genom skriftliga examinationer och genom projektarbete. Den skriftliga examinationen kan delas upp i tentamen och rapportskrivande. Rapportarbeten och fallstudier redovisas genom skriftlig och muntlig presentation. För kursen i sin helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. Den studiehandledning som presenteras vid kursstarten ger ytterligare vägledning om examination. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i utbildningsplanen för Mastersprogrammet. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs, som en del av ett Magister eller ett Mastersprogram eller som en del av utbildningen på forskarnivå. Observera att det alltid är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 49

Demokrati, policy och ledarskap i Norden och Europa

Multi-level governance
Bache Ian, Flinders Matthew
Oxford : Oxford University Press : 2004 :

In Pursuit of Sustainable Development: New Governance practices at the sub-national level in Europe
Baker Susan, Eckerberg Katarina
Abingdon : Routledge : 2008 :

EU och Sverige - Ett sammanlänkat statsskick
Blomgren Magnus, Bergman Torbjörn
Malmö : Liber : 2005 :

The European Union: How does it work?
Bomberg Elisabeth, Peterson John, Stubb Alexander
Oxford : Oxford University Press : 2008 :

Pierre Jon
Debating governance : [authority, steering, and democracy].
Oxford : Oxford University Press : 2000 : 251 s. ; 24cm :
ISBN: 0-19-829772-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Från hemvävd till invävd: Europeiseringen av svensk förvaltning och politik
Jacobsson Bengt, Göran Sundström
Malmö : Liber : 2006 :

Lundquist Lennart
Demokratins Väktare: Ämbetsmännen och vårt offentliga etos
Lund : Studentlitteratur AB : 1998 :

Sabatier Paul A
Theories of the Policy Process
Cambridge : MA: Westview Press : 2007 :

Efter samråd med studenterna görs vid terminens början ett urval av kapitel i ovanstående litteratur. Artiklar och biblioteksstudier tillkommer.