Huvudområden och successiv fördjupning:
Statistik: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: USBE Statistik
Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2023-10-26
Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2025-04-02
Innehåll
Denna kurs ger en kunskap om och förståelse för hur data kan och bör hanteras och samlas in för affärsanalys. Studenterna kommer att lära sig om juridiska och etiska aspekter av datainsamling och dataanvändning, inklusive GDPR, samt praktiska metoder för datainsamling från olika källor.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse: Studenten ska kunna
1.redogöra för grundläggande principer och metoder för datainsamling, såsom enkäter, API:er och webbskrapning. 2. redogöra för olika typer av datakällor.
Färdigheter och förmåga: Studenten ska kunna
3. formulera forskningsfrågor som går att besvara med insamlade data. 4. planera datainsamling från olika källor med avsikt att använda dessa data för att besvara forskningsfrågor.
Värderingsförmåga och förhållningssätt: Studenten ska kunna
5. värdera kvaliteten och tillförlitligheten hos olika datakällor. 6. reflektera över och diskutera etiska aspekter av datainsamling och dataanvändning i affärsanalys och forskning.
Behörighetskrav
Statistik: Datadrivet beslutsfattande och affärsanalys, 15hp eller motsvarande
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av en kombination av föreläsningar, seminarier, praktiska övningar och handledning. Obligatoriska inlämningsuppgifter och seminarier förekommer.
Examination
Examinationen består av två individuella skriftliga inlämningsuppgifter, en muntlig presentation och diskussion som förbereds i grupp samt en individuell opponering på andra studenters skriftliga inlämningsuppgift.
På den första skriftliga inlämningsuppgiften samt på den muntliga presentationen och diskussionen ges omdömet Godkänd (G) eller Underkänd (U). På den andra inlämningsuppgiften med tillhörande opponering ges omdömet Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).
Betyget på kursen är Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För betyget Godkänd (G) krävs minst Godkänd (G) på alla examinationer. För betyget Väl godkänd (VG) behöver studenten dessutom Väl godkänd (VG) den andra skriftliga inlämningsuppgiften med tillhörande opponering.
Studenter som godkänts på ett prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. För studenter som ej blivit godkänd erbjuds ytterligare provtillfällen enligt ett fastställt schema.
En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Studenten ska vända sig till studierektor med en sådan begäran senast två veckor innan nästa provtillfälle.
Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen.
Anpassningar Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. En student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska inom föreskriven tid begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Litteratur
Giltig från:
2025 vecka 15
AI & makten över besluten : vad alla borde veta om algoritmer i offentlig sektor Vinge Simon, Fjæstad Maja Första utgåvan : [Stockholm] : Volante : [2024] : 220 sidor : ISBN: 9789179653804 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Ytterligare material om datainsamlingsmetoder och datakällor (ca 50 sidor) tillkommer.