"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Ekonomisk utvärdering av offentlig verksamhet, D, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Economic Evaluation of the Public Sector, advanced level

Denna kursplan gäller: 2010-07-05 och tillsvidare

Kurskod: 2ST029

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Statistik

Beslutad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden, 2007-01-15

Reviderad av: Göran Arnoldsson, 2009-11-16

Innehåll

Kursen behandlar ekonomiska och statistiska metoder för att utvärdera offentlig verksamhet. Utifrån ett mikroekonomiskt perspektiv studeras olika sätt att mäta produktivitet och effektivitet i produktionen av offentliga tjänster, samt nytta och välfärd i konsumtionen av tjänster. Kursen behandlar vidare statistisk undersökningsmetodik med betoning på centrala begrepp, undersökningars kvalitet, samt tekniker för att beskriva och förklara olika företeelser inom det samhällsvetenskapliga området.

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall den studerande: - ha kunskaper om mikroteoretiska begrepp som relaterar till ekonomisk effektivitet och välfärd, - ha förmåga att självständigt tillämpa produktivitets- och effektivitetsmått med hjälp av kvantitativa data och därvid kunna göra jämförelser mellan producerande enheter och över tid, - ha förmåga att självständigt tillämpa ekonomiska och statistika metoder för att mäta efterfrågan och välfärdseffekter av offentlig verksamhet och tolka resultat från empiriska efterfråge- och betalningsviljestudier, - ha grundläggande kunskaper om statistisk terminologi; statistiska metoder och dess roll i kunskapsbildningsprocessen, - ha grundläggande kunskaper om de olika momenten i en statistisk undersökning, om mätprocessen och mätnivåer, samt om frågeformuläret som mätinstrument, - ha grundläggande kunskaper om hur datorn används som hjälpmedel vid statistiska undersökningar, - kunna utvärdera undersökningars kvalitet, - kunna kritiskt granska såväl veten-skapliga artiklar som populärvetenskapliga artiklar och tidningsartiklar där enklare statistiska metoder använts.

Behörighetskrav

Univ: Minst 90 högskolepoäng i national ekonomi eller statistik. En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner, seminarier, laborationsuppgifter samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska uppgifter. Den studerande har under kursen tillgång till dator. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska.

Examination

Examinationen består dels av redovisning av förelagda laborationsuppgifter och inlämningsuppgifter, dels en tentamen vid kursens slut. För laborationsuppgifterna/inlämningsuppgifterna fastställs datum då redogörelse senast skall inlämnas och/eller muntlig presentation ges. För den som underkänts vid den skriftliga tentamen som avslutar kursen anordnas i regel ett nytt tentamenstillfälle under terminen. Därpå följande tentamensmöjligheter ges i samband med att kursen anordnas nästa gång. Därutöver kan dock extra tentamenstillfällen förekomma. Information lämnas av studievägledaren eller studiesekreteraren. Vid betygssättningen tillämpas den tregradiga skalan Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos den Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg. Den studerande som antagits till kursen ska kunna examineras på kursen upp till två år efter att kursplan för aktuell kurs ersatts av ny kursplan eller att kursen upphört. TILLGODORÄKNANDE Studierektor vid institutionen för statistik beslutar om tillgodoräknande av kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan skall anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.

Litteratur

Giltig från: 2007 vecka 3

Dahmström Karin
Från datainsamling till rapport - att göra en statistisk undersökning
senaste upplagan : Lund : Studentlitteratur :

Praktisk statistik.
Körner Svante, Wahlgren Lars
senaste upplagan : Lund : Studentlitteratur :
ISBN: 91-44-01915-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Statistics : concepts and controversies
Moore David S., Notz William
senaste upplagan : New York : W. H. Freeman and Company :

Pallant Julie
SPSS survival manual : a step by step guide to data analysis using SPSS for Windows
senaste upplagan : Maidenhead : Open University Press :
ISBN: 0-335-22366-4 (spiralh.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Varian Hal R.
Intermediate microeconomics : a modern approach
7. ed. : New York : Norton : cop. 2006 : xxiv, 715, 39 s.b :
ISBN: 0-393-92702-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Övrigt kursmaterial tillhandahålles till självkostnadspris i samband med undervisningen.