"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Statistiska metoder för hälsovetenskaperna, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2023-02-09

Engelskt namn: Statistical Methods for Health Sciences

Denna kursplan gäller: 2008-09-01 och tillsvidare

Kurskod: 2ST026

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Statistik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Statistik

Beslutad av: Statistiska institutionens prefekt, 2007-01-10

Innehåll

Framställningen betonar förståelsen för statistiska resonemang i kunskapsbildningsprocessen.

En  del av kursen ägnas åt statistisk hypotesprövning med tillämpningar inom kostvetarområdet. I kursens inledning repeteras några test som baseras på normalfördelningsantaganden eller icke-parameteriska antaganden. I samband med detta diskuteras mätprocessen och dess roll i val av statistisk modell för analys av data.

Under huvuddelen av kursen ges grunderna i regressionsanalys, variansanalys, livsförloppsanalys och multivariat analys.

Regressionsanalys är en statistisk teknik som används för att beskriva och analysera samband mellan variabler i situationer där en eller flera förklaringsvariabler påverkar en svarsvariabel. Ett exempel är hur kolesterolvärdet påverkas av intaget av olika födoämnen. Vidare introduceras några tekniker för modellkontroll.

För en genomgång av experimentplanering och variansanalys görs. Variansanalys används när vi vill jämföra fler än två grupper med avseende på någon variabel. I samband därmed behandlas försöksplaner, randomiserade försök och blockförsök. Betydelsen av att planera experiment så att variansanalys kan användas som analysteknik framhålls.

Inom livsförloppsanalys vill man studera hur varaktigheten av något kan förklaras av skillnader mellan objekten. Ett exempel är hur livslängden påverkas av förklarnade variabler hos olika individer. För att analysera dessa frågeställningar används coxregression. Ickeparametriska metoder studeras för att skatta överlevnad och livslängd utifrån ofullständiga (censurerade och/eller trunkerade) data.

Multivariat analys är ett samlingsbegrepp för olika ansaktser att analysera relationen mellan många oberoende variabler och mer än en svarsvariabel. Anlaysmetodernas styrka är att kunna analysera och strukturera data med komplicerade relationer mellan fler än en svarsvariabel och ett antal oberoende (förklarande) variabler. Dessa metoder kan även användas som komplement till eller ersätta regressionsanalys. Inom kostvetarområdet används multivariat analys till exempel när analys av kostmönster är att föredra framför analys av effekten av enskilda livsmedel eller näringsämnen.

Kursen kännetecknas av en växelverkan mellan teori och praktik. Det ges utrymme för arbete med eget datamaterial. Under en stor del av kursen kommer de studerande att arbeta självständigt med hjälp av statistiska programvara (t.ex. SPSS).

Under kursen förekommer ockås inlämningsuppgifter och datorövningar som kräver att studenten använder dator.

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall den studerande:

  • Ha grundläggande kunskaper om statistisk terminologi.
  • Ha grundläggande kunskaper om statistikens roll i kunskapsbildningen.
  • Ha grundläggande kunskaper om statistiska test.
  • Kunna analysera samband mellan variabler.
  • Kunna välja analysmetod utifrån data.
  • Kunna kritiskt granska såväl vetenskapliga artiklar som populärvetenskapliga artiklar och tidningsartiklar där enklare statistiska metoder använts.
  • Kunna använda datorn vid enklare statistiska undersökningar.
  • I skriftlig och muntlig form kunna redovisa resultat av såväl egna som andras undersökningar.

Behörighetskrav

Univ: Minst 30 hp Kostvetenskap på C-nivå eller 30 hp på C-nivå i något annat universitetsämne där grundläggande statistisk metod ingår. Engelska A.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, datorövningar och hemuppgifter. Kursen är upplagd med fördröjd studietakt i distansform med två sammankomster i Umeå.

Undervisningen sker på engelska när utländska studenter deltar i kursen.

Examination

Examinationen sker i form av skriftlig redovisning av hemuppgifter samt skriftlig tentamen.

Betyg sätts på kursen först när alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Underkänd, Godkänd och Väl godkänd.

För student som underkänts vid kursens skriftliga tentamen anordnadas omtentamen inom 3-5 veckor. Extra tentamenstillfällen förekommer varje läsår veckan före höstterminensstart. Dessutom ges tentamensmöjlighet i samband med att kursen ges nästa gång.

Omtentamen baserad på samma kursplan som vid ordinarie tentamen garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistering på kursen.

Den som godkänts i ett prov får ej genomgå förnyat prov för högre betyg.

Tillgodoräknande

Huruvida en kurs (helt eller delvis) kan godtas för tillgodoräknande kan prövas. Se regler för tillgodoräknande: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.