"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kommunikation i konflikthantering, 7,5 hp

Engelskt namn: Communication in conflict management

Denna kursplan gäller: 2024-12-30 och tillsvidare

Kurskod: 2SP016

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2024-11-13

Innehåll

I kursen behandlas grundläggande teori om konflikter och konflikthantering, och praktiska metoder för konflikthantering. Särskilt fokus ligger på samtalsmetodik som medel för konflikthantering i interpersonella konflikter.

Studiematerialet utgörs av litteratur, muntliga presentationer och inspelat material. Samtalsmetodik tränas genom praktiska övningar, som genomförs i par och grupper.

Förväntade studieresultat

För godkänt kursbetyg ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Identifiera och beskriva grundläggande samtalstekniker och deras funktion.
  • Resonera kring funktionella sätt att strukturera och genomföra konflikthanterande samtal.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa grundläggande konfliktteori i analys av en konflikt.
  • Tillämpa grundläggande samtalstekniker i samtal.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • analysera och resonera kring funktionella sätt att tillämpa kommunikativa tekniker och förhållningssätt i konflikthanterande samtal.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

I kursen ingår obligatoriska inslag som kräver deltagande vid schemalagda träffar. Se vidare i kurstillfällets gällande schema och information i lärplattformen.

Kursträffarna utgörs dels av lärarledda seminarier, dels av ej lärarledda träffar som deltagarna genomför i grupper. Innehållet vid de schemalagda träffarna är av sådan karaktär att det inte kan inhämtas på annat sätt, och därför är de schemalagda träffarna obligatoriska.

Den studerande tillägnar sig teoretiska kunskaper genom läsning av kurslitteratur. Den studerande tar också del av inspelat material, som tillhandahålls via kursens lärplattform.

I kursen ingår obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus och/eller deltagande via schemalagda digitala träffar. För deltagande vid digitala träffar krävs tillgång till utrustning som möjliggör god direkt kommunikation via internet: dator, webbkamera, mikrofon, och stabil internetuppkoppling.

Examination

Examination av praktiska färdigheter sker genom praktiska uppgifter som genomförs i grupp under seminarier. Examination av teoretiska kunskaper sker genom gruppuppgifter under seminarier, och genom en individuell skriftlig inlämningsuppgift. Examinerande uppgifter som genomförs i grupp betygsätts med Godkänd (G) eller Underkänd (U). Den individuella skriftliga uppgiften betygsätts med Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Betyg på hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts efter avslutad kurs när samtliga kursuppgifter är bedömda. Hel kurs bedöms enligt skalan Väl Godkänd (VG, Godkänd (G) eller Underkänd (U). För betyget Väl Godkänd (VG) på hel kurs krävs godkänt betyg på samtliga examinerande uppgifter, och betyget VG på den individuella skriftliga uppgiften.

Den som utan godkänt resultat har deltagit i ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

Övriga föreskrifter

I de fall kursen upphör att gälla eller om kursplanen genomgår större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt denna kursplan under en tid av maximalt två år från att denna kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.