"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sociologiska perspektiv på människa och miljö, 7,5 hp

Engelskt namn: Sociology of Human-Environment Relationships

Denna kursplan gäller: 2024-08-12 och tillsvidare

Kurskod: 2SO207

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sociologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Sociologiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2020-02-24

Reviderad av: Prefekten, 2024-03-13

Innehåll

Kursen behandlar området miljösociologi och syftar till att ge studenterna djupare förståelse av förhållandena mellan samhälle och miljöproblem som klimatförändringarna. Fokus ligger på attityder och beteenden kopplade till dessa problem och på hur samhällen kan möta dem givet deras olika förutsättningar. Kursen behandlar olika samhällsvetenskapliga perspektiv och begrepp som är relevanta för att förstå de klimat- och miljömässiga utmaningar som människor och samhällen står inför. Dessa inkluderar ekologisk modernisering, miljöhänsyn, kollektivt handlande, postmaterialistiska värden och klimaträttvisa. 

Förväntade studieresultat

För godkänt moment ska den studerande avseende kunskap och förståelse ha:

  • kunskap om centrala frågor, viktiga teman och forskningsområden inom området klimat- och miljösociologi
  • uppvisa en bred förståelse för sambandet mellan miljörelaterade attityder och beteenden

För godkänt moment ska den studerande avseende färdighet och förmåga:

  • uppvisa utvecklade forskningsfärdigheter, såsom förmågan att lokalisera och syntetisera relevant akademisk forskning samt identifiera relevanta frågeställningar inom fältet klimat- och miljösociologi
  • uppvisa en analytisk förmåga och kommunikationsförmåga, både muntligt och skriftligt, gällande teori, argument och begrepp relaterade till området klimat- och miljösociologi

För godkänt moment ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt:

  • uppvisa kunskap om olika metoder som kan används för att besvara forskningsfrågor inom fältet klimat- och miljösociologi
  • uppvisa medvetenhet om vad samhällsvetenskap och klimat- och miljösociologi kan tillföra det praktiska miljöarbetet i samhället, exempelvis hos myndigheter och i olika yrkesroller

Behörighetskrav

90 högskolepoäng i ett samhällsvetenskapligt huvudområde inkl. 15 hp på kandidatnivå (61-90 hp). Dessutom krävs engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska). 

Undervisningens upplägg

Kursen börjar med en serie föreläsningar och seminarier med syfte att ge studenterna en bred förståelse om relationen mellan samhälle och klimat/miljö. Efter föreläsningarna och seminarierna kommer studenterna att välja ett specifikt tema eller forskningsfråga till examinationsuppgiften, med fokus på antingen surveyforskning om attityder och beteenden gällande miljö, eller någon form av fallstudie. Kursen förutsätter, och har en särskild betoning på, självständigt och aktivt deltagande.

Examination

Examinationen består av en individuellt författad essäuppgift samt presentation av denna på ett seminarium (obligatoriskt). För att bli examinerad på kursen ska studenten lämna in essäuppgiften samt delta på alla obligatoriska inslag angivna i kursen schema. Det svenska betygssystemet innebär att studenten bedöms som Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. För jämförelse av betyg har Umeå universitet beslutat att ECTS Grading Table (EGT) ska användas. Internationella studenters hemuniversitet ansvarar för översättning till deras lokala betygssystem.

För varje examinerande inslag anordnas ett ordinarie provtillfälle och ett andra omprovstillfälle inom två månader efter ordinarie provtillfälle. För prov som genomförs i maj och juni månad erbjuds första omprovstillfället inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Därutöver anordnas ett tredje omprovstillfälle inom ett år efter att kursen avslutats. Efter två underkända examinationstillfällen för en viss kurs eller del av kurs har studenten rätt att efter skriftlig begäran hos prefekten få byta examinator.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Övriga föreskrifter

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.umu.se/student, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan.



Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras maximalt två år efter att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat att erbjudas. Minst tre omprovstillfällen erbjuds (Beskrivning av regelverket återfinns i Dnr: FS1.1-575-22).

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 33

Climate change and society : sociological perspectives
Dunlap Riley E., Brulle Robert J.
New York : Oxford University Press : 2015. : 1 online resource :
Table of Contents / Abstracts
ISBN: 9780199356133
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Ytterligare texter/artiklar tillkommer.