Engelskt namn: Internship for the Master´s Programme in Sociology
Denna kursplan gäller: 2024-12-23 och tillsvidare
Kurskod: 2SO111
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Sociologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Sociologiska institutionen
Beslutad av: Prefekten, 2022-11-07
Reviderad av: Prefekten, 2024-06-17
Kursen innebär att studenten under motsvarande en halv termin för praktik vid en arbetsplats. Under kursen tillämpar studenten sin teoretiska kunskaper och analystiska förmågor i sociologi för att utföra vanligt förekommande arbetsuppgifter på arbetsplatsen. Syftet med kursen är att studentetn ska utveckla förmåga att integrera teori och praktik genom att utföra sociologiskt kvalificerade arbetsuppgifter. Kursen ska ge studenten grund för både fortsatta studier och framtida yrkesverksamhet. Studenter som önskar göra praktik ansvarar själva för att ordna praktikplats.
För godkänt moment ska den studerande avseende kunskap och förståelse kunna:
För godkänt moment ska den studerande avseende färdighet och förmåga kunna:
För godkänt moment ska den studerande avseende värderingsförmåga och förhållningssätt kunna:
Sociologisk teori 15 hp och Sociologisk forskningsöversikt 15 hp på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper. Dessutom krävs Engelska och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningen sker i form av verksamhetsförlagd praktik och handledning. Praktiken kan genomföras inom offentlig eller privat verksamhet, alternativt inom frivilligorganisationer, i Sverige eller utomlands. En handledare utses i verksamheten som ansvarar för praktikens utformning och innehåll. Arbetsuppgifterna kan vara av både operativ och strategisk karaktär.
Examination sker löpande via examinerande närvaro på praktikarbetsplatsen och via en praktikrapport.
Ansvarig examinator äger rätt att i samråd med berörd handledare besluta att underkänna en student under pågående praktik i de fall studenten uppvisar sådana brister avseende kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att dessa, enskilt eller i kombination, medför en påtaglig risk att studenten under praktiken kan komma att skada någon annan person fysiskt eller psykiskt. Studenten avbryter då sin praktik i förtid och får betyget underkänd på den aktuella kursen. Detta innebär att ett praktiktillfälle är förbrukat. I samband med ett sådant beslut ska en individuell utvecklingsplan upprättas av examinator i samråd med studenten. Utvecklingsplanen ska ange vilka kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som studenten behöver tillägna sig för att få återuppta praktiken samt en tidpunkt då kontroll av detta ska ske. Studenten har rätt till två sådana kontrolltillfällen per år. Totalt ska dock inte antalet kontrolltillfällen uppgå till mer än fyra, såvida inte synnerliga skäl föreligger. Om studenten vid sådant kontrolltillfälle visar att hen tillgodogjort sig de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som utvecklingsplanen anger ska studenten ha rätt att genomföra en ny praktikperiod, under förutsättning att studenten inte förbrukat sina praktiktillfällen. Om det i kursplanen anges att det finns begränsningar av antalet provtillfällen och studenten har förbrukat dessa har studenten inte rätt till nytt provtillfälle.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen kan endast anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
På kursen ges ett av betygen Godkänd eller Underkänd. För Godkänd krävs att verksamhetsförlagd praktik och praktikrapport är godkända. För godkänd verksamhetsförlagd praktik krävs ett inlämnande av ett intyg utfärdat av studentens handelare för praktiken.
Studenten ansvarar för att ordna en praktikplats som är relevant för utbildningen. Praktikplats ska väljas i samråd med studievägledare med hänsyn till helheten inom programmet och godkännas av praktiksamornadre innan praktiken inleds. Finansiering av praktiken är studentens eget ansvar.
TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.umu.se/student, och i högskoleförordningen (6 kap).
Examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie examinationstillfälle garanteras maximalt två år efter att tidigare kursplan upphört att gälla eller att kursen slutat att erbjudas. Minst tre omprovstillfällen erbjuds (Beskrivning av regelverket återfinns i Dnr: FS1.1-574-22).
Väljs i samråd med handledare.