"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sociologisk och socialpsykologisk forskning, 24 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Current Sociological Research

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2SO078

Högskolepoäng: 24

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sociologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Sociologiska institutionen

Beslutad av: Sociologiska institutionen, 2009-11-17

Innehåll

Kursen introducerar ett urval av sociologiska och socialpsykologiska forskningsområden, beträffande teoribildning och aktuell empirisk forskning. Under kursen utvecklar studenterna generella färdigheter i kritisk granskning och olika former av vetenskaplig framställning. Moment 1: Kriminologi (6hp) Momentet ger de studerande en introduktion till kriminologi, specifikt ekonomisk och organiserad brottslighet, som sociologiskt och socialpsykologiskt forskningsområde. Under momentet behandlas både teoretiska perspektiv och empiriska studier som rör brottslighet i stort. Moment 2: Arbete, familj och jämställdhet (6 hp) Momentet ger de studerande en grundläggande introduktion till och förståelse för hur arbete, familj, kön och välfärdsstat går in i och påverkar varandra. Under momentet behandlas betydelsen av demografiska tendenser, familjepolitiska modeller, arbetslivets utformning samt normer som rör familj och kön för människors och familjers valmöjligheter och agerande. Moment 3: Makt och elit (6 hp) Makt har utgjort ett centralt forskningsfält inom sociologin ända sedan ämnet etablerades som en akademisk disciplin. Momentet ger de studerande en introduktion till hur maktbegreppet använts i olika makt- och elitstudier. Under momentet behandlas också empiriska studier som diskuterar vad som karaktäriserar de personer som innehar toppositionerna i samhället; är de representativa för befolkningens sammansättning som helhet eller finns det systematiska skillnader? Moment 4: Medicinsk sociologi (6 hp) Momentet ger de studerande en introduktion till medicinsk sociologi och socialpsykologi som forskningsområde. Momentet behandlar den medicinska sociologins framväxt och utveckling där särskilt fokus riktas mot några av dess nyare forskningsområden, så som sociologin om kroppen och emotionssociologi.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Kriminologi (6hp) Efter avslutat moment ska studenten - ha kännedom om och kunna redogöra för grundläggande kriminologisk teoribildning - ha grundläggande kunskaper om aktuell kriminologisk forskning, specifikt ekonomisk och organiserad brottslighet - självständigt kunna tillämpa dessa kunskaper på vetenskapliga studier och aktuella exempel. Moment 2: Arbete, familj och jämställdhet (6 hp) Efter avslutat moment ska studenten - ha kännedom om och kunna redogöra för aktuell sociologisk teoribildning i ämnet - ha grundläggande kunskaper om aktuell forskning i ämnet - kunna problematisera och reflektera kring relationen mellan arbete, familj, kön och välfärdsstat - utifrån ett kritiskt förhållningssätt kunna diskutera aktuella forskningsresultat. Moment 3: Makt och elit (6 hp) Efter avslutat moment ska studenten - ha kännedom om och kunna redogöra för centrala teorier om makt - ha grundläggande kunskaper om den svenska makteliten - självständigt kunna tillämpa dessa kunskaper på vetenskapliga studier och aktuella exempel. Moment 4: Medicinsk sociologi (6 hp) Efter avslutat moment ska studenten - ha kännedom om och kunna redogöra för den medicinska sociologins framväxt och några av dess grundläggande teoretiska inriktningar och begrepp - ha kännedom om och kunna redogöra för några av de nyare forskningsfälten med anknytning till medicinsk sociologi, så som sociologin om kroppen och emotionssociologi - självständigt kunna tillämpa dessa kunskaper på studier av olika hälso- och sjukvårdsrelaterade frågor.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs genomgången kurs B i Sociologi, Socialpsykologi eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier samt muntliga och skriftliga redovisningar, individuella och gruppvisa. Delar av undervisningen sker på engelska. När inte annat anges är närvaro på seminarier obligatorisk.

Examination

På samtliga fyra moment sker examinationen både skriftligt och muntligt, genom författande av hemtentamina/rapporter samt genom aktivt deltagande under seminarier och olika former av muntliga redovisningar. Bedömningen skall vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske vid samtliga av institutionen anordnade kurser. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle kort tid därefter. Ett tredje tentamenstillfälle erbjuds i anslutning till terminsstart. Om studenten erhåller betyget Underkänd vid inlämnade uppgifter sker kompletterande examination i samråd med examinator enligt tidsplan fastställd av examinator. På momenten ges ett av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. På kursen som helhet ges ett av betygen Väl godkänd, Godkänd eller. För betyget Väl godkänd på hel kurs krävs att 75% av momenten har betyget Väl godkänd. Varje student har rätt till totalt fem tentamenstillfällen per moment. Tentamen och inlämnade kompletteringar baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på kurs eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tillgodoräknande Tillgodoräknande av kurs/moment prövas individuellt. För mera information kontakta studievägledaren. Se också ”Regelsamling för grundutbildningen vid Umeå universitet”. http://www.student.umu.se/regelsamlingen

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 3

Moment 1: Kriminologi (6 hp)

Alalehto Tage
"Economic Crime: Does Personality Matter?"
Ingår i:
International journal of offender therapy and comparative criminology
Sage Publications Inc. : sid. 335-355 :

Björk Micael
Gängbekämpning : om polisinsatser mot organiserad brottslighet
1. uppl. : Malmö : Gleerup : 2009 : 160 s. :
http://www.gleerups.se/gleerups/upload/images/products/100x75_40666895.jpg
ISBN: 978-91-40-66689-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindgren Sven-Åke
Ekonomisk brottslighet : ett samhällsproblem med förhinder
Lund : Studentlitteratur ;a Stockholm :b [eLib [distributör]] : [2002] : 1 PDF-fil (253 s.) :
http://www.elib.se/ebook_detail.asp?id_type=ISBN&id=9144028083z Omslag och förlagets beskrivning
ISBN: 91-44-02808-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Anvisade texter tillkommer.

Moment 2: Arbete, familj och jämställdhet (6 hp)

Grönlund Anne
"Egenkontroll som friskfaktor och riskfaktor. Det gränslösa arbetet i Västeuropa och Sverige".
Ingår i:
Arbetsmarknad & arbetsliv
sid. 11-25 :

(kommande) "Rethinking work-family conflict. Dual-earner policies, role conflict and role expansion in Western Europe".
Grönlund Anne, Öun Ida
Ingår i:
Journal of European Social Policy

Jämställdhetens pris
Grönlund Anne, Halleröd Björn
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2008 : 278 s. :
http://bilder.fsys.se/9789189140530.jpg
ISBN: 978-91-89140-53-0
Se Umeå UB:s söktjänst

"Egalitarian Gender Paradise Lost? Reexamining Gender Inequalitites in Different Types of Welfare States". Manuskript
Korpi Walter, Ferrarini Tommy, Englund Stefan
2009 :

Anvisade texter tillkommer.

Moment 3: Makt och elit (6 hp)

Maktens ansikten
Lukes Steven, Gundenäs Henrik
[Ny utök. utg.] : Göteborg : Daidalos : 2008 : 208 s. :
ISBN: 978-91-7173-276-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Göransson Anita
Maktens kön : kvinnor och män i den svenska makteliten på 2000-talet
Nora : Nya Doxa : 2007 : 620 s. :
ISBN: 91-578-0490-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 4: Medicinsk sociologi (6 hp)

Emotioner, vardagsliv & samhälle : en introduktion till emotionssociologi
Dahlgren Lars, Starrin Bengt
1. uppl. : Malmö : Liber : 2004 : 228 s. :
ISBN: 91-47-07433-7 (korr.)z 47-07433-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Svensson Roland
Samhälle, medicin, vård : en introduktion till medicinsk sociologi
Lund : Studentlitteratur : 1993 : 243 s. :
ISBN: 91-44-38231-6
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kap. 1-2, s. 9-45

Hancock Philip
The body, culture and society : an introduction
Buckingham : Open University Press : 2000 : x, 146 s. :
ISBN: 0-335-20414-7
Se Umeå UB:s söktjänst