"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Sociala problem, marginalisering och utanförskap, 15 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Social Problems,Marginalization and Exclusion

Denna kursplan gäller: 2006-12-11 och tillsvidare

Kurskod: 2SO036

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Sociologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå eller mindre än två års sammanlagda studier som förkunskapskrav

Betygsskala: För denna kurs ges betygen VG Väl godkänd, G Godkänd, U Underkänd

Ansvarig institution: Sociologiska institutionen

Beslutad av: Prefekten, 2018-06-11

Innehåll

Kursen erbjuder en introduktion till hur sociala problem kan förstås och analyseras. De frågor som skall belysas rör följande område: vad är ett socialt problem, vem definierar vad som är att betrakta som ett problem, vilka människor är utsatta för sociala problem och vilka konsekvenser har problemen för de utsatta individerna och samhället i stort. Forskningsområdet berör centrala sociologiska frågeställningar som till exempel social kontroll, normbildning och avvikande beteende, fördelning av resurser och risker samt maktrelationer. Under kursen gång kommer dessa frågeställningar att belysas både teoretiskt och empiriskt. Vi kommer att starta med en genomgång av olika teoretiska perspektiv som används vid analyser av sociala problem. Därefter kommer konkreta empiriska studier att diskuteras. Även frågor om hur samhällsvetenskaplig forskning kan bidra till att lösa sociala problem kommer att tas upp under kursens gång.

Förväntade studieresultat

Efter kursens genomförande kommer de studerande kunna: - analysera och förhålla sig till olika teoretiska förståelser av sociala problem, - förstå de grundläggande begrepp som används inom forskningen kring sociala problem, - förstå grundläggande metoder som används vid analyserandet av sociala problem, - använda begrepp och metoder för att genomföra empiriska analyser.

Undervisningens upplägg

Kursen löper över en termin på halvfart. Undervisningen är koncentrerad till fem olika undervisningstillfällen á två dagar vardera. Vid varje sådant samlingstillfälle äger fyra undervisningspass rum. Undervisningspassen har omväxlande föreläsnings- och seminarieform. Närvaro vid seminarierna är obligatorisk.

Examination

Examinationen består av två delar: De studerande förväntas att hålla en presentation i samband med seminarium samt skriva en individuell uppsats. Bedömningen skall vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske vid samtliga av institutionen anordnade kurser. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle kort tid därefter. Ett tredje tentamenstillfälle erbjuds i anslutning till terminsstart. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs och moment prövas individuellt. För mera information kontakta studievägledaren. Se också ”Regelsamling för grundutbildningen vid Umeå universitet”. www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/regelsamlingen/examensfragor.html

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.