"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Utvärdering och evidensbaserad praktik i socialt arbete, 7,5 hp

Engelskt namn: Evaluation and evidence based practice in social work

Denna kursplan gäller: 2015-01-12 och tillsvidare

Kurskod: 2SA116

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete

Beslutad av: Prefekten, 2014-08-25

Innehåll

Kursen ger inledningsvis en översikt av hur utvärdering inom socialt arbete växt fram internationellt och i Sverige. Här uppmärksammas evidensbaserad praktik som ett förhållningssätt i relation till utvärdering och uppföljning. Inledningsvis behandlas även några fundamentala frågor som ligger till grund för all utvärdering av socialt arbete: Vad är kunskap? Vad är kvalitet? Vad är resultat? Vad är utvärdering? Hur styrs utvärderingar av olika kunskapsperspektiv? Ett centralt inslag i kursen är en genomgång av ett antal perspektiv och modeller för utvärdering. Under kursen fokuseras dessutom olika sätt att se på användning av utvärderingar. Mer specifikt gås igenom hur resultat kan tillämpas i praktiken, bl.a. i syfte att åstadkomma förbättringsarbete och verksamhetsutveckling. I anslutning till detta belyses strategier för att öka utvärderingars användning och nytta i förbättringsarbete. Evidensbaserad praktik diskuteras i förhållande till deltagarnas egna verksamheter. Inom ramen för kursen orienteras och tränas deltagarna dessutom i att söka efter och att kritisk värdera befintliga utvärderingsresultat samt kommunicera dessa i förhållande till berörda parter.
 

Förväntade studieresultat

Deltagaren skall efter genomförd kurs kunna:

  • visa fördjupad kunskap om innebörden av begreppen kunskap, kvalitet och resultat vid utvärdering av verksamheter inom socialt arbete
  • visa fördjupad kunskap om betydelsen av genus- och kulturaspekter vid utvärdering av och förbättringsarbete i det aktuella området
  • söka, sammanställa och kritiskt värdera utvärderingsresultat relevanta för det aktuella området
  • planera för utvärdering av en verksamhet
  • visa förmåga att redogöra för och diskutera sin kunskap muntligt och skriftligt

Behörighetskrav

Uppdragsutbildning för Uppdragsutbildning för yrkesverksamma inom socialtjänstens enheter för barn och unga i Norrbotten

Regeln om grundläggande behörighet för högskolestudier gäller inte för uppdragsutbildning. Behörig att delta i uppdragsutbildning bestäms av uppdragsgivaren eller arbetsgivaren. Däremot gäller samma krav för studier och examination som på vanlig universitetsutbildning och efter att ha godkänts på kursen får deltagarna akademiska poäng.

Undervisningens upplägg

Kursen ges om en uppdragsutbildning på kvartsfart. Nätburen undervisning tillämpas vilket innebär att studenten ska ha tillgång till dator med webbkamera och headset samt internetuppkoppling via bredband.

Examination

För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är godkända.
 
Deltagare som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, s.k. omprov vid fyra tillfällen inom ramen av ett år från respektive delkurs startdatum. För att ett provtillfälle ska räknas som förbrukat måste deltagaren ha blivit formellt underkänd på provet. En deltagares frånvaro från anmält provtillfälle får inte räknas som ett förbrukat provtillfälle. Medverkan vid prov utan att redovisa ett resultat, att ”lämna blankt”, räknas som ett provtillfälle.
 
Deltagare har rätt att byta examinator efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Examination genomförs normalt på den ort där kursen ges.
 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
De deltagare som har behörighet för utbildning på avancerad nivå inom social arbete och som är intresserade av att läsa vidare till magister och/eller masterexamen kan tillgodoräkna sig någon eller några av dessa kurser i en sådan examen.

Läs mer om detta på http://www.socw.umu.se/digitalAssets/132/132176_webinfo-master-och-magister-131112.pdf eller kontakta studievägledare på institutionen för social arbete, Umeå universitet för mer information

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 35

Obligatorisk litteratur

Evidensbaserat socialt arbete : teori, kritik, praktik
Bergmark Anders, Bergmark Åke, Lundström Tommy
Stockholm : Natur & kultur : 2011 : 191 s. :
ISBN: 978-91-27-13125-5 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst