"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Utvärdering i socialt arbete, 15 hp

Engelskt namn: Evaluation in Social Work Practice

Denna kursplan gäller: 2010-01-18 och tillsvidare

Kurskod: 2SA056

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete

Beslutad av: Prefekten, 2009-11-09

Innehåll

Kursen ger inledningsvis en översikt av hur utvärdering i socialt arbete växt fram internationellt och i Sverige. Bland annat behandlas idén om evidensbaserad praktik (EBP) som en aktuell trend inom socialt arbete. Inledningsvis behandlas även några fundamentala frågor som ligger till grund för all utvärdering av socialt arbete: Vad är kvalitet? Vad är kunskap? Vad är utvärdering? Hur styrs utvärderingar av olika kunskapsperspektiv? Ett centralt inslag i kursen är en genomgång av ett antal perspektiv och modeller för utvärdering av socialt arbete. Bl.a. sker en genomgång av måluppfyllelseanalys, teoriinriktad utvärdering, programteoriutvärdering och förklarande utvärde-ring. Här diskuteras även skillnader mellan program- och individutvärdering. Därtill diskuteras betydelsen av genus- och kulturaspekter vid utvärdering. Under kursen fokuseras dessutom olika sätt att se på användning av utvärderingar. Mer specifikt gås igenom hur resultat kan tillämpas i praktiken, bl.a. i syfte att åstadkomma verksamhetsutveckling. I anslutning till detta belyses stra-tegier för att öka utvärderingars användning och nytta. Inom ramen för kursen orienteras och tränas kursdeltagarna dessutom i att söka och kritisk värdera befintliga utvärderingsresultat.

Förväntade studieresultat

Den studerande ska
- ha tillägnat sig fördjupad kunskap om begreppen kvalitet och utvärdering
- kunna söka, sammanställa och värdera utvärderingsresultat relevanta för socialt arbete
- kunna genomföra en systematisk granskning av en utvärderingsrapport
- kunna planera för utvärdering av en verksamhet som bedriver socialt arbete

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 90 högskolepoäng i något av ämnena: socialt arbete, sociologi, psykologi, pedagogik eller annan utbildning som bedöms likvärdig, varav minst 15 högskolepoäng bör vara självständigt arbete. Dessutom krävs Eng A och Sv B för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar och seminarier. Stark betoning ligger på den enskilda studentens egna insatser för kritisk reflektion kring litteratur och annan dokumentation av rele-vans för kursen. Närvaro är obligatorisk vid vissa, i förväg angivna, seminarier.

Examination

Kursen examineras dels genom aktivt deltagande i övningar/grupparbeten och seminarier, dels genom författande och redovisning av en skriftlig plan för en fiktiv utvärdering av en verksamhet som bedriver socialt arbete.
Alla ingående delar i kursen ligger till grund för examinationen. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå högre betyg.
För alla skriftliga inlämningsuppgifter gäller att student hanterar källor enligt etablerade akade-miska former.
Student som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamensstillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, s.k. omprov, senast tre månader efter att tentamensresultaten anslagits, därefter i samband med ordinarie kurstillfälle. Student som ej deltagit i obligatoriskt och/eller examinerande grupparbete eller seminarium kan i vissa fall komplettera detta genom en individuell uppgift.
På kursen ges betyget Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U).
Examinationerna är viktade på följande sätt:
- för examination 1 ges betygen G eller U
- för examination 2 ges betygen G eller U
- för examination 3 ges betygen VG, G eller U

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande:
Prövas i varje enskilt fall.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.