"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Påbyggnadsutbildning i socialt arbete, 30 hp

Engelskt namn: Supplementary course in social work

Denna kursplan gäller: 2009-08-31 och tillsvidare

Kurskod: 2SA054

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Grundnivå, innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete

Beslutad av: Prefekt, 2009-03-27

Innehåll

Moment A: Centrala teorier och begrepp i socialt arbete, 9,0 hp Momentet behandlar teorier, perspektiv och begrepp som är centrala för det sociala arbetet med fokus på socialpsykologi, socialpedagogik och systemteori. Momentet behandlar också olika arbetsmodeller och metoder som utvecklats ur dessa teorier. Ytterligare behandlar momentet teorier och begrepp på en strukturell och samhällelig nivå. Förhållandet mellan klient, socionom och omgivning problema-tiseras med utgångspunkt i frågor om normer, värderingar, etik och makt. De teorier och begrepp som momentet behandlar kommer att sättas i relation till kön, klass, etnicitet och ålder. Moment B: Juridik i socialt arbete, 6,0 hp Momentet behandlar de rättsliga förutsättningarna för bistånd och intervention till stöd och skydd för olika grupper i samhället som är relaterat till det socialrättsliga området. Fokus ligger på handläggning, dokumentation och genomförande inom olika verksamhetsområden i socialt arbete och syftar till förståelse för myndighetsutövningens komplexa villkor med fokus på rättsäkerhet, integritet, kommunikation och kvalitet. Rätten studeras ur olika perspektiv, såsom kön, klass, etnicitet, funktionshinder, sexuell läggning och ålder. Moment C: Barn, unga och familj i socialt arbete, 7,5 hp Momentet är indelat i tre delar där det första behandlar socialt arbete med barn. Fokus här är på barnperspektivet, betydelsen av tidig anknytning och identitetsskapande processer. Det andra temat behandlar socialt arbete med ungdomar där avvikande beteende och konsekvenser av ungdomars val av livsstil belyses. Det tredje temat behandlar olika teoretiska perspektiv och modeller för socialt arbete med familjer. I momentet studeras och problematiseras olika sätt att beskriva, bemöta och förstå utsatthet och problematiska livssituationer i det sociala arbetet med barn, unga och familjer. Moment D Missbruk och Kriminalitet, 7,5 hp Momentet är uppdelat i två teman där det första utgörs av socialt arbete med inriktning mot missbruk och den andra av socialt arbete med inriktning mot kriminalitet. Det första temat behandlar centrala definitioner och begrepp inom missbruksområdet. Vidare diskuteras missbrukets omfattning och utbredning på samhällsnivå. I momentet ingår också teoretiska förklaringsmodeller gällande missbruk på samhälls- och individnivå. Momentet ger en förståelse av olika förebyggande, behandlande och förändringsinriktade arbetsmetoder inom missbruksområdet. Det andra temat behandlar kriminalitet ur olika teoretiska perspektiv och socialt arbete med dem som begått eller utsatts för brott där brottslighetens orsaker, karaktär och utveckling belyses ur samhälls- och individperspektiv. Innehållet i bägge teman kopplas till kön, etnicitet, generation och klass. Vikt läggs vid förmåga att reflektera kring egna och samhälleliga värderingar och förhållningssätt gentemot missbruk, lagöver-trädare och brottsoffer.

Förväntade studieresultat

Moment A: Centrala teorier och begrepp i socialt arbete, 9,0 hp Studenten ska efter avslutat moment - ha kunskaper om och kritiskt kunna granska olika teorier i socialt arbete - kunna redogöra för kopplingar mellan teori och praktiska arbetsmodeller och metoder i socialt arbete - kunna redogöra för och argumentera kritiskt i förhållande till centrala begrepp som kännetecknar det sociala arbetets praktik - ha kunskap om och förutsättningar för att hantera frågor om makt och etik inom socialt arbete - kunna reflektera över teoriernas förhållande till kön, klass, etnicitet och ålder - självständigt söka efter, redogöra för och kritiskt granska internationella vetenskapliga artiklar med relevans för momentets innehåll Moment B: Juridik i socialt arbete, 6,0 hp Studenten ska efter avslutat moment ha tillägnat sig: – fördjupande kunskaper om särskilda krav och villkor i samband med myndighets- utövning – färdigheter i att kunna handlägga enskilda ärenden på ett rättssäkert sätt och tillämpa offentlighets- och sekretesslagstiftningen inom socialtjänst och angränsande områden – färdigheter i att kunna beskriva och argumentera för professionella ställningstaganden i frågor som rör myndighetsutövning Moment C: Barn, unga och familj i socialt arbete, 7,5 hp Studenten ska efter avslutat moment ha: - kunskap om anknytningsteorier och dess betydelse för barn och ungas uppväxtvillkor - teoretisk kunskap om och förmåga att problematisera uppkomsten av sociala problem och svårigheter hos barn och unga - kunskap om ungdomar i problematiska livssituationer och med avvikande livsstilar - kunskap om hur en människas identitet skapas utifrån relationers, familjesystem och omvärldens betydelse och påverkan - kunskap om olika teoretiska perspektiv och modeller för professionellt socialt arbete med barn, unga och familjer - kunskap om betydelsen av kön, etnicitet, generation och klass i relation till socialt arbete med barn, unga och familj Moment D: Missbruk och Kriminalitet, 7,5 hp Studenten ska: - ha kunskap om centrala definitioner och begrepp inom kriminalitet och missbruks- området - visa god kunskap om missbrukets och kriminalitetens orsaker, omfattning, karaktär och utveckling på samhälls-, grupp- och individnivå - visa god kunskap om olika strategier och metoder vad gäller förebyggande arbete och behandling inom kriminalitet och missbruksområdet. - förmåga att problematisera vilken betydelse etik- och maktaspekter har för det sociala arbetet med missbruk och kriminalitet - ha kunskap om betydelsen av kön, etnicitet, generation och klass i relation till missbruk och kriminalitet

Behörighetskrav

Social omsorgsexamen 210 hp

Undervisningens upplägg

Moment A, C och D Momentet baseras på föreläsningar, seminarier och övningar i grupp och avslutats med en skriftlig examinationsuppgift. Momentet är huvudsakligen nätbaserat men obligatoriska träffar på studieorten ingår. Moment B Föreläsningar, färdighetsövningar, seminarier samt skriftlig tentamen.

Examination

För att bli godkänd på momentet A, C och D krävs • Aktivt deltagande i seminarier Vilket innebär att vara väl förberedd genom att t ex skriftligt ha reflekterat över en fråga som skall diskuteras på seminariet, kunna redogöra för en text, redovisa ett arbete, delta i diskussionen etc. • Skriftlig tentamen Momentet avslutas med en individuell skriftlig examination Hela momentets innehåll, dvs. föreläsningar, seminarier och litteratur ligger till grund för examinationen. Alla examinationer i momentet ligger till grund för momentbetyget. Betyg på momentet sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är genomförda. Obligatoriska sammankomster i Luleå. För att bli godkänd på momentet B krävs: Deltagande i gruppuppgift, granskning och seminarium: Studenten ska i en liten arbetsgrupp genomföra, granska och seminariebehandla en dokumentation i form av en social utredning. Individuell skriftlig tentamen: Studentens kunskap om aktuell lagstiftning relevant för myndighetsutövning inom social verksamhet och förmågan att reflektera över tillämpningen examineras genom individuell skriftlig tentamen.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 36

Moment A. Centrala teorier och begrepp i socialt arbete, 9,0 hp

Berglund Stig-Arne
Social pedagogik : i goda möten skapas goda skäl
Lund : Studentlitteratur : 2000 : 287 s. :
ISBN: 91-44-01191-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Anti-oppressive ethics and values in social work
Clifford Derek, Burke Beverley
Basingstoke : Palgrave Macmillan : 2008. : 234 s. :
ISBN: 978-1-4039-0556-7 (pbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Sociologiska perspektiv : grundläggande begrepp och teorier
Engdahl Oskar, Larsson Bengt
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 399 s. :
ISBN: 91-44-03462-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Familjen plus en : en resa genom familjeterapins praktik och idéer.
Hårtveit Håkon, Jensen Per, Engelsöy Peter, Lindahl Charlotta
2., [rev. och utök.]uppl. : Stockholm : Mareld, 2005 (Falun : ook) : 383, [1]s. :
ISBN: 91-88872-64-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Nätverksboken : om mötets möjligheter
Forsberg Gunnar, Wallmark Johan
2., [bearb. och utök.] uppl. : Stockholm : Liber : 2002 : [2], 352 s. :
ISBN: 91-47-05157-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Modernitet och självidentitet : självet och samhället i den senmoderna epoken (Valda delar)
Giddens Anthony, Andersson Sten
Göteborg : Daidalos : 1999 : 277 s. :
ISBN: 91-7173-126-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Socialt arbete en grundbok
Meeuwisse Anna, Swärd Hans, Sunesson Sune
Stockholm : Natur & Kultur : 2006 :

Perspektiv på sociala problem
Meuwisse Anna, Swärd Hans (red)
Stockholm : Natur & Kultur : 2002 :

Skau Greta Marie
Mellan makt och hjälp : [om det flertydiga förhållandet mellan klient och hjälpare]
3. uppl. : Stockholm : Liber : 2007 : 147 s. :
ISBN: 978-91-47-08709-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Att förstå vardagen : med ett symbolisk interaktionistiskt perspektiv.
Trost Jan, Levin Irene
3., [rev. och utök.]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2004 : 297 s. :
ISBN: 91-44-03768-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment B. Juridik i socialt arbete, 6,0 hp

Handläggning inom socialtjänsten
Clevesköld Lars, Lundgren Lars
13., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 488 s. :
ISBN: 978-91-39-11023-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Diskrimineringslagen. Senaste upplagan
Gabinus Göransson Håkan, Flemström Stefan, Slorach Martina
Stockholm : Norstedts Juridik :

Lagbok, Norstedts Juridik AB, Sveriges rikes lag eller Fakta Info Direkt, Sveriges Lagar, senaste upplagan.

Nya sociallagarna : med kommentarer, lagar och förordningar som de lyder den 1 januari 2009
Norström Carl, Thunved Anders
22., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 798 s. :
ISBN: 978-91-39-11022-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Barn och unga i socialtjänsten : utreda, planera och följa upp beslutade insatser
Stockholm : Socialstyrelsen : 2006 : 200 s. :
http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/93C5FDF1-F6D1-4BB0-BCD8-4B8779329A28/6285/20061016.pdf
ISBN: 91-85482-59-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Clevesköld Lars
Sekretess : handbok för socialtjänsten
2., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik :
ISBN: 978-91-39-10928-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Sjöberg Ulf
Handläggning av LSS-frågor
3., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2003 : 196 s. :
ISBN: 91-39-10669-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Socialstyrelsen (2006). Handläggning och dokumentation inom socialtjänsten (Handbok). Artikelnummer 2008-101-1.

SOSFS 2006:12. Handläggning och dokumentation av ärenden som rör barn och unga.

SOSFS 2006:5. Dokumentation vid handläggning av ärenden och genomförande av insatser enligt SoL, LVU, LVM och LSS.

SOSFS 2008:30 Handläggning av ärenden som gäller unga lagöverträdare.

Moment C. Barn, unga och familj i socialt arbete, 7,5 hp

Anknytningsteori : betydelse av nära känslomässiga relationer
Broberg Anders, Granqvist Pehr, Ivarsson Tord, Risholm Mothander Pia
1 : Natur och kultur : 2006 : 362 :
ISBN: 91-27-10975-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Claezon Ingridd 1940-
Att göra skillnad : könsperspektiv i socialt arbete med barn och ungdomar
Stockholm : Allmänna barnhuset : 2008 : 284 s. :
ISBN: 91-86678-97-3
Se Umeå UB:s söktjänst

Familjen plus en : en resa genom familjeterapins praktik och idéer.
Hårtveit Håkon, Jensen Per, Engelsöy Peter, Lindahl Charlotta
2., [rev. och utök.]uppl. : Stockholm : Mareld, 2005 (Falun : ook) : 383, [1]s. :
ISBN: 91-88872-64-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Hindberg Barbro
Sårbara barn : att vara liten, misshandlad och försummad
1. uppl. : Stockholm : Gothia : 2006 : 228 s. :
ISBN: 91-7205-490-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Madsen Bent
Socialpedagogik : integration och inklusion i det moderna samhället
Lund : Studentlitteratur : 2006 : 301 s. :
ISBN: 91-44-00481-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Sociala nätverk, grupper och organisationer : praktiskt arbete och teoretisk reflexion
Andresen Ragnhild, Andersson Sten, Berglund Stig-Arne
Stockholm : Natur och kultur : 2002 : 353, [1] s. :
ISBN: 91-27-08425-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Øvreeide Haldor
Samtal med barn : metodiska samtal med barn i svåra livssituationer.
2., [omarb.]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2001 : 227 s. :
ISBN: 91-44-01567-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment D. Missbruk och kriminalitet, 7,5 hp

Berglund, M., Andreasson, S. Bergmark, A. m fl (2007). Behandling av alkoholproblem, en kunskapsöversikt. Socialstyrelsen. Stockholm

Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2007
Stockholm : Brottsförebyggande rådet : 2008 : 473 s. :

CAN. (2009). Drogutvecklingen i Sverige 2009: Rapport nr 117 Stockholm: CAN.Sid 51-96, 99-138, 195-209 www.CAN.se/documents/can/rapporter/rapportserie/can-rapportserie-1117-drogutvecklingen-i-sverige-2009.pdf.

Johansson Katarina
Riskbruk och missbruk : alkohol, läkemedel, narkotika : uppmärksamma, motivera och behandla inom primärvård, socialtjänst och psykiatri
2., [utök.] utg. : Stockholm : Natur och Kultur : 2005 : 340, [1] s. :
ISBN: 91-27-09865-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Lilja John
Ungdomsliv, identitet, alkohol och droger : en multidimensionell och preventivt inriktad kunskapsöversikt med hermeneutiskt-socialpsykologiskt fokus
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : cop. 2003 : 286 s. :

Nationella riktlinjer för missbruks- och berondevård. Vägledning för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens verksamhet för personer med missbruks- och beroende-problem.http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2007/2007-102-1

Sarnecki Jerzy
Introduktion till kriminologi.
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 473 s. :
ISBN: 91-44-01746-4
Se Umeå UB:s söktjänst