"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Praktik, 15 hp

Engelskt namn: Practicum - Field Placement

Denna kursplan gäller: 2007-08-06 och tillsvidare

Kurskod: 2SA043

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tvågradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete

Beslutad av: Prefekten, 2007-02-23

Innehåll

Alt 1 Verksamhetsförlagd utbildning, 15 hp - nationellt

Kursen integrerar teori och praktik samt ger erfarenheter av de på verksamheten förekommande uppgifter som anknyter till kommande yrkesroll. Studenten skall på ett kritiskt och reflekterande sätt träna att omsätta inhämtade kunskaper i det dagliga mötet med enskilda omsorgsmottagare, dennes familj och sociala nätverk, träna den personliga förmågan i samtal samt reflektera över det egna förhållningssättet.

Vidare skall studenten träna möten med enskilda och grupper av medarbetare samt ledarskap om VFU platsen ger möjlighet till detta innehåll. Studenten skall träna förmågan att iaktta och analysera samspel och relationer på arbetsplatsen samt att se andras och sitt eget professionella ansvar för att kunderlätta samverkan med andra yrkesgrupper och verksamheter. Studenten skall tillägna sig kunskaper för att se betydelsen av etnicitet, klass, kön och generation i det brukarrelaterade omsorgsarbetet och i ett personal och verksamhetsperpektiv.

Innehållet i VFU studierna utgår från den enskilde studentens önskemål samt institutionens möjligheter att tillgodose dessa. Studenten skall inhämta kunskaper från social omsorgsverksamhet i vid bemärkelse och som har betydelse för den kommande yrkesrollen. Detta innebär att innehållet i kursen anpassas till den verksamhetsförlagda utbildningen och kan innehålla t ex kurativ verksamhet, utredning och analys av enskildas individuella behov, ledarskap och verksamhetsutveckling.

Alt 2 Verksamhetsförlagd utbildning, 15 hp - internationellt

Kkursen integrerar teori och praktik samt ger erfarenheter av de på verksamheten förekommande uppgifter som anknyter till kommande yrkesroll.

Studenten skall på ett kritiskt och reflektrande sätt träna att omsätta inhämtade kunskaper i det dagliga mötet med enskilda om sorgsmottagare, dennes familj och sociala nätverk, träna den personliga förmågan i samtal samt reflektera över det egna förhållningssättet.

Vidare skall studenten träna möten med enskilda och grupper av medarbetare samt ledarskap om praktikplatsen ger möjlighet till detta innehåll. Studenten skall träna förmågan att iaktta och analysera samspel och relationer på arbetsplatsen samt att se andras och sitt eget professionella ansvar för att underlätta samverkan med andra yrkesgrupper och verksamheter. Studenten skall tillägna sig kunskaper för att se betydelsen av etnicitet, klass, kön och generation i det brukarrelatterade omsorgsarbetet och i ett personal och verksamhetsperspektiv.

Innehållet i VFU studierna utgår från den enskilde studentens önskemål samt institutionens möljligheter att tillgodose dessa. Studenten skall inhämta kunskaper från social omsorgsverksamhet i vid bemärkelse och som har betydelse för den kommande yrkesrollen. Detta innebär att innehållet i kursen anpassas till den verksamhetsförlagda utbildningen och kan innehålla t ex kurativ verksamhet, utredning och analys av enskildas individuella behov, ledarskap och verksamhetsutveckling.

Terminen avslutas med en veckas uppföljning i Umeå, vilket sker inom ramen för kursen ledarskap i social omsorg

 

 

 


 

Förväntade studieresultat

Målet med kursen är att studenten under handledning skaffar sig kunskap och färdighet i socialt omsorgsarbete:

  • ges tillfälle att vara delaktig i, pröva och reflektera över praktiskt socialt omsorgsarbete
  • ges tillfälle att integrera teoretiska och tillämpade kunskaper
  • skaffar sig kunskaper, erfarenheter och färdigheter samt ett kritiskt förhållningssätt som är av värde för kommande yrkesverksamhet
  • utvecklar förmågan att kritiskt reflektera över det egna arbetet och det egna förhållningssättet

Behörighetskrav

Univ: För övergång till verksamhetsförlagd utbildning krävs 135 hp. Samtliga kurspoäng från de två första läsåren ska vara godkända.

Undervisningens upplägg

Placeringsområde i verksamhetsförlagd utbildning

Socionomutbildningen i Umeå disponerar som område Norrbottens-, Västerbottens-, Västernorrlands- och Uppsala län. VFU i eller i närheten av Umeå kan endast garanteras den studerande som bedöms ha starka sociala eller medicinska skäl eller åberopar särskilda skäl av samma dignitet som ovanstående. Uppdrag som ledamot i Umeå studentkårs styrelse, ordförande, vice orddörande, kassör eller sekreterare i SOSUMs styrelse kan ligga till grund för att särskilda skäl för förtur till plats i Umeå anses föreligga. Individuell prövning görs av ansvarig lärare gemensamt.

För övriga blir det nödvändigt att fullgöra VFU på annan ort. Genom att Umeå universitet har samarbets- och utbytesavtal med utbildningar i utlandet finns det möjlighet att fullgöra VFU utomlands.

Verksamhetsförlagd utbildningstid

VFU tiden omfattar 15 högskolepoäng. Efter avslutad VFU genomförs uppgäljning 1,5 högskolepoäng på institutionen. Om studenten är frånvarande längre tid en fem dagar kontaktas ansvarige läraren för diskussion om hur den förlorade tiden kan kompenseras.

Individuell verksamhetsförlagd utbildningsplan

Handledaren svarar för att syftet med praktiken uppnås gneom att tillsammans med studenten upprätta en individuell VFU plan. Planen följs upp vid besök av kontaktlärare från institutionen.

Handledningssamtal

Det är av vikt att handledaren har fasta tider för handlending 1 á 2 timmar/vecka. Handledningen skall främst inriktas mot den studerandes reflektioner över och värderingar av social omsorgsarbetet. Hjälpmedel vid handledningen är dagnteckningar från t ex samtal och möten med brukare, anhöriga, anställda samt studiebesök. Anteckningar kan användas som diskussionsunderlag vid handledningen.

För studentens utveckling ska handledare genomföra ett uppfäljningssamtal i mitten av VFU

Verksamhetsförlagd utbildningsuppgift

Studenten skall författa ett paper där uppgifter är att  teoretiskt förhålla sig till erfarenheter na från VFU samt det egna förhållningssättet (se särskild instruktion). Den skriftliga uppgiften utgör en del av underlaget för examinationen och skicka sin till institutionen för socialt arbete under periodens sista vecka.

Vid VFU besök skall diskussion föras med kontaktlärare grundat på daganteckningar om konkreta situationer samt handledning gällande uppgiften.

Handledarrapport

Under periodens sista vecka skall handledarrapporten insändas till institutionen för socialt arbete

 

 

Examination

Moment 2:1 och 2:2

Bedömingsgrunder för examination för verksamhetsförlagd utbildning

Studenten skall efter fullgjord VFU

  • ha en god uppfattning om verksamhetens mål, organisation och samarbetspartners
  • ha fått en ökad förmåga att omsätta teoretiska kunskaper i praktisk social omsorg
  • i handledning kunna reflektera över den egna personens betydelse i social omsorgsarbete
  • vara förtrogen med gällande arbetssätt och självständigt kunna möta de enskilda och anhöriga som är aktuella för verksamheten
  • med empatisk förmåga kunna initiera, upprätta och avsluta kontakter med kolleger, personal, de enskilda och anhöriga
  • klarat av att bedöma och analysera individuella resurser och behov
  • besitta förmågan att kritiskt reflektera över praktiska erfarenheterna genom att återkoppla till olika teoretiska perspektiv

Betygsskalan består av betygen godkänd och underkänd.

För godkänd handledd VFU krävs inlämnad handledarrapport och anvisade uppgifter. Vid uppföljningen av VFU gäller obligatorisk närvaro innehållande seminarier och gruppdiskussioner både utifrån inläst litteratur och studenters erfarenheter från den handledda VFU.

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.