Huvudområden och successiv fördjupning:
Socialt arbete: Avancerad nivå, innehåller examensarbete för magisterexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för socialt arbete
Beslutad av: Styrelsen för socialt arbete, 2008-11-28
Innehåll
Kursen syftar till att studenten skall genomföra ett självständigt vetenskapligt arbete om 30 högskolepoäng rörande en problemställning med relevans för ämnet socialt arbete. Genom ett självständigt uppsatsarbete tränas förmågan att systematiskt beskriva och analysera problemområden och frågeställningar som är relevanta för socialt arbete.
Förväntade studieresultat
- Visa färdighet i att formulera ett forskningsproblem i socialt arbete, tillämpa relevanta vetenskapliga metoder och teorier i såväl analys som slutsatser
- I ett självständigt vetenskapligt arbete som präglas av god framställning visa färdighet och demonstrera förmåga till metodologisk skicklighet, kritiskt tänkande och stringent analys
- Visa förtrogenhet med relevanta samhällsvetenskapliga teorier
Behörighetskrav
Univ: Kursen vänder sig främst till studerande med socionom- och socialomsorgsexamen som saknar C-uppsats. För behörighet krävs tidigare genomförd D-kurs teori motsv. 15 hp.
Undervisningens upplägg
Arbetet genomförs individuellt eller i par. Handledning sker individuellt, i par eller i grupp. Under kursen ges studenten möjlighet att delta i ett eller flera frivilliga seminarier.
Examination
Kursen examineras genom författandet av ett vetenskapligt arbete, försvar av detta och oppositionsuppgift på annat arbete. Arbetet kan antingen presenteras som en sammanhängande text i form av en uppsats eller som en vetenskaplig artikel med en fristående kappa.
Som betyg på hela kursen används något av uttrycken Väl Godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För betyget Godkänd krävs att studenten genom det vetenskapliga arbetet uppfyller de förväntade studieresultat som angivits i punkt 2. För betyget Väl Godkänd krävs dessutom att det vetenskapliga arbetet präglas av hög teoretisk och metodologisk skicklighet.
För student som inte blivit godkänd vid första examinationstillfället kommer möjlighet till ny prövning att erbjudas. Student har rätt att byta examinator efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. För mer information kontakta studierektor.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.