Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Prefekten, 2020-02-06
Reviderad av: Prefekten, 2024-05-20
Innehåll
Kursen syftar till att ge juridiska kunskaper inom ett antal rättsområden som är av central betydelse för arbetet som psykolog.
Kursen inleds med en orientering om det svenska rättssystemet och en genomgång av centrala rättskällor. Här behandlas även allmänna juridiska frågor som skillnaden mellan lag, grundlag, förordning och myndighetsföreskrift. Under kursen behandlas vidare grundläggande aspekter på psykologens profession i offentlig och privat verksamhet, utifrån regler om allmän förvaltning, legitimation, ansvar och tillsyn, sekretess och tystnadsplikt, samt upprättande av intyg, dokumentation och delaktighet i teambedömningar. Kursen innehåller också delar med utgångspunkt i patientens perspektiv, såsom samtycke och tvång, samt regler som syftar till att motverka och förebygga ohälsa utifrån arbetsmiljö- och diskrimineringslagstiftning.
Förväntade studieresultat
Studenten ska efter avslutad kurs kunna:
- visa översiktlig förståelse och kunna redogöra för konstruktionen av det svenska rättssystemet och dess betydelse såväl i samhället som för arbetet som psykolog,
- visa förståelse för och kunna tillämpa regleringar som berör psykologer som aktör i offentlig och privatverksamhet, samt arbetsrätt avseende främst arbetsmiljö och diskriminering,
- visa förmåga att såväl självständigt som i grupp identifiera, analysera och föreslå lösningar för juridiska problem med anknytning till de rättsområden som berör psykologens arbete.
Behörighetskrav
Antagen till kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen
Beslut om avvikelse från villkor på kursen fattas av berörd studierektor.
Undervisningens upplägg
Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete, individuellt eller i grupp, är avgörande. Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och inlämning av obligatoriska uppgifter. Närvaro och aktivt deltagande vid seminarier, samt redovisning av inlämningsuppgifter, är obligatoriska. Rätten att erhålla undervisning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
Examination
Examinationen sker på grundval av två delar, dels de under kursen obligatoriska delar som anges under punkt 1 nedan, dels en salstentamen enligt punkt 2 nedan.
Punkt 1 Aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier. Fullgörande av skriftliga inlämningsuppgifter.
Punkt 2 Individuell skriftlig salstentamen.
Betyg m.m. För att bli godkänd på hela kursen krävs godkänt resultat på samtliga delar under punkterna 1-2 ovan. För punkterna 1-2, och de däri ingående delarna, ges betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Betyget på kursen sätts först när alla aktiviteter under punkterna 1-2 ovan är utförda.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator (betygssättande lärare) utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Student som deltagit vid men blivit underkänd på prov (vilket inkluderar uppsats, PM, seminarium, redovisning, inlämningsuppgift och liknande), som inte rubriceras som salstentamen, hemtentamen eller muntlig tentamen, har rätt att utföra komplettering upp till betyget Godkänd för det aktuella provet. Kompletteringen ska ske inom två månader från det att studenten fått kännedom om att den inte uppnått godkänd nivå på provet i fråga och inom ramen för den ursprungliga examinationsuppgiften.
Tillgodoräknande En student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.