Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Prefekten, 2019-06-17
Reviderad av: Prefekten, 2020-05-28
Innehåll
Fördjupningsalternativet fokuserar på senare delen av livsspannet. Kursen har ett brett perspektiv (kognitiv, biologisk, klinisk, personlighet och socialt) och inkluderar bland annat stereotypa föreställningar om åldrande, det positiva åldrandet, livsstil, psykologisk och mental hälsa på äldre dagar, samt sociala relationer i senare delen av livet.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse * redogöra för teorier och aktuell forskning inom åldrandets psykologi. * visa kännedom om vikten av en aktiv livsstil i åldrandet.
Färdighet och förmåga * genomföra en strukturerad intervju som undersöker olika aspekter av åldrandet
Värderingsförmåga och förhållningssätt * kritiskt reflektera över stereotypa föreställningar om åldrandet. * kritiskt reflektera kring hur kunskaper om åldrandets psykologi kan tillämpas av en yrkesverksam psykolog.
Behörighetskrav
210 hp inom ramen för psykologprogrammet
Kursen läses i den kronologiska ordning den ges på programmet.
Beslut om avvikelse från villkor på kursen fattas av berörd studierektor.
Undervisningens upplägg
Undervisningen består vanligen av föreläsningar, seminarier och workshops, samt till stor del av självstudier. Undervisning sker på Campus Umeå. Undervisningsresurser tillhandahålls och viss kommunikation sker via den internetbaserade kursplattformen Cambro. Detta innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens. Vissa undervisningsmoment är obligatoriska (dessa anges i schema).
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på.
Examination
Kursen examineras genom muntlig individuell examination i form av gruppseminarier, muntlig gruppexamination genom gruppseminarier, samt individuell skriftlig examination i form av genomförande en strukturerad intervju som redovisas i rapportform, där den egna intervjun diskuteras i relation till vetenskaplig litteratur och till psykologrollen.
Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan ge stöd för examination. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor.
Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare kontakta studierektor. Studierektor ska skyndsamt fatta beslut om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.
Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets "Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå". En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.