"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Evidensbaserad arbetspsykologisk testning - metoder för matchning och urval, 7,5 hp

Engelskt namn: Psychological assessment at work (in the workplace) - evidence-based methods for matching and selection

Denna kursplan gäller: 2018-12-31 och tillsvidare

Kurskod: 2PS240

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2018-11-19

Innehåll

Innehållet i kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper och färdigheter om teorier och metoder som används ur ett arbets- och organisationspsykologiskt perspektiv, såsom rekrytering, matchning, kompetensförsörjning och rehabilitering.  Kursen inkluderar kunskap om arbetspsykologisk testning, arbetsanalys, kompetensmodellering, digitala matchningsverktyg, maskininlärning och artificiell intelligens med speciellt fokus på evidensbaserade metoder och hur dessa kan användas i syfte att skapa långsiktigt hållbara effektiva organisationer. Kursen omfattar hela bedömningsprocessen från behovsanalys och metodval, till återkoppling, uppföljning och utvärdering. Kursen belyser även regulatoriska och etiska aspekter av området, samt vikten av kunskap kring hur bedömning sker med hänsyn till jämställdhet, diskriminering och mångfald. 

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
 
Kunskap och förståelse
•    Uppvisa fördjupad kunskap om centrala begrepp och teorier för arbets- och organisationspsykologisk bedömning.
•    Uppvisa fördjupad kunskap och förståelse för juridiska och andra regulatoriska aspekter av bedömning inom det arbets- och organisationspsykologiska området.
•    Uppvisa fördjupad kunskap och förståelse för internationella standards och riktlinjer avseende arbets- och organisationspsykologisk bedömning  
 
 
Färdighet och förmåga
•    Uppvisa fördjupade färdigheter i att planera, genomföra och utvärdera bedömningsprocesser inom det arbets- och organisationspsykologiska området
•    Uppvisa fördjupad förmåga att kommunicera och förmedla kunskap kring bedömning inom det arbets- och organisationspsykologiska området
•    Uppvisa fördjupade förmåga att förstå och hantera arbets- och
organisationspsykologisk bedömning ur olika kritiska perspektiv såsom
intersektionalitet, genus, jämställdhet, diskriminering och mångfald.    
 
Värderingsförmåga och förhållningssätt

•    Reflektera över, samt förhålla sig till professionsetiska aspekter kring bedömning inom det arbets- och organisationspsykologiska området
•    Uppvisa fördjupad förmåga till kritiskt förhållningssätt till förekommande teorier och metoder.
•    Uppvisa fördjupad förmåga till insikt kring egna kunskapsmässiga begränsningar.
 

Behörighetskrav

- Psykologexamen
- Legitimation som psykolog
- Svenska B/Svenska 3 eller motsvarande
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen består vanligen av föreläsningar, seminarier och workshops, samt till stor del av självstudier. Undervisning sker på distans med obligatoriska träffar på Campus Umeå. Undervisningsresurser tillhandahålls och viss kommunikation sker via den internetbaserade kursplattformen Cambro. Detta innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens. Vissa undervisningsmoment är obligatoriska (dessa anges i schema).
 
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska.

Examination

Mål avseende kunskap och förståelse examineras genom skriftlig individuell hemtentamen. Mål avseende färdighet och förmåga, samt värderingsförmåga och förhållningssätt examineras individuellt genom skriftlig rapport från genomförd arbetspsykologisk bedömning, samt individuellt genom muntlig presentation av annan students rapport.
 
Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan ge stöd för examination. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor.  
 
Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd, Väl godkänd  eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.  
 
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås. 

Litteratur

Giltig från: 2019 vecka 1

Rekommenderad litterautur

Mabon Hunter
Arbetspsykologisk testning : om urvalsmetoder i arbetslivet
3., rev. uppl. : Stockholm : Assesio : 2014 : 570 s. :
ISBN: 9789174183665
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Rekrytering och urval : teori och praktik
Andersson Gunilla, Hallén Nils, Smith Patrick J.
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2016 : 311 s. :
ISBN: 9789144107851
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Diskrimineringslagen : från princip till praktik
Swanstein Filippa, Henrikz Karin
Tredje upplagan : Lund : Studentlitteratur : [2018] : 281 sidor :
ISBN: 9789144128580
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet