"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kompletteringskurs: Samtalsmetodik för psykologer, 4 hp

Engelskt namn: Supplementary Course: Professional Conversation Methodology for Psychologists

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 2PS181

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2017-11-20

Reviderad av: Prefekten, 2018-11-06

Innehåll

Kursen syftar till att ge studenten nödvändiga kunskaper och färdigheter för att kunna bedriva professionella samtal i relation till olika delar av psykologers yrkesutövning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Kunskap och förståelse
•  visa fördjupad kunskap om samtalsmetodik och hur olika sorters samtal kan planeras och genomföras beroende på samtalets målsättning och klientens förutsättningar

Färdighet och förmåga
•  visa god förmåga att planera och genomföra samtal utifrån ett professionellt förhållningssätt samt muntligen och skriftligen avrapportera detta arbete

    
Värderingsförmåga och förhållningssätt
•  visa förmåga att identifiera, reflektera över och tillämpa ett professionellt och etiskt förhållningssätt i relation till de teman och uppgifter som aktualiseras på kursen

 

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs att studenten är antagen till kurspaketet”Kompletterande utbildning för personer med utländsk psykologexamen, 90 hp”. För
antagning till kurspaketet gäller följande:
 
Utländsk psykologexamen som i utförandelandet ger behörighet att utöva arbete som psykolog eller, om yrket i utfärdandelandet inte är reglerat, ska omfatta minst fyra år och ge en examen på avancerad nivå (exempelvis masterexamen i psykologi med klinisk inriktning).
 
Examen ska inkludera psykologins kärnområden, exempelvis kognitions-, inlärnings- och utvecklingspsykologi. Den ska innehålla forskningsmetodik och psykiatri/psykopatologi eller motsvarande (till exempel mental hälsa eller psykisk hälsa). Examen ska även inkludera praktiska inslag, alternativt att den sökande har dokumenterad relevant yrkeserfarenhet.
 
Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska 3 eller Svenska som andraspråk 3 respektive Engelska 5 eller motsvarande.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, handledning och praktiska övningar. Delar av kursen läses integrerat med kurser inom psykologprogrammet.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på.

 

Examination

Studenten examineras skriftligt och muntligt. Examination sker:
Individuellt
• Kunskap och förståelse examineras genom skriftlig tentamen och seminarium.
• Värderingsförmåga och förhållningssätt examineras genom muntlig reflektion.
• Omexamination erbjuds med likvärdig uppgift inom två månader efter ordinarie examinationstillfälle.
Gruppvis
• Färdigheter, förmåga, värderingsförmåga och förhållningssätt examineras genom att samtal/rollspel spelas in, skriftlig rapport med utgångspunkt från inspelningar författas i grupp och diskuteras på ett seminarium. För godkännande av samtalsmetodikfärdigheter krävs obligatorisk närvaro vid inspelning och seminarium.
• Omexamination erbjuds med likvärdig uppgift inom två månader efter ordinarie examinationstillfälle.

Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan ge stöd för examination Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor.

Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. (minst två tillfällen om det gäller praktik eller klinisk undervisning eller motsvarande). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.