Människan i sociala system för psykologprogrammet, 12 hp
Engelskt namn: The human in social systems for the Study Programme for University Diploma in Psychology
Denna kursplan gäller: 2017-01-02
och tillsvidare
Kurskod: 2PS157
Högskolepoäng: 12
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Prefekten, 2016-11-17
Innehåll
Kursens syfte är att studenterna ska tillägna sig kunskaper om grupper och familjer på teoretiskt avancerad och även på tillämpad nivå. Inledningsvis får studenterna arbeta med teoretiska inslag, både utifrån tidigare kompetens och i relation till olika problemställningar och sammanhang. Kursen fokuserar sedan huvudsakligen på olika salutogena och patogena processer i grupper och familjer, metoder för utredning och bedömning, rekommendationer för interventioner samt olika forskningsperspektiv inom områdena gruppsykologi och familjebehandling. Viktiga tema är maktaspekter, psykisk ohälsa, effektivitet och etik. Studenterna kommer också vara inblandade i praktiska grupputvecklande moment.
Förväntade studieresultat
Kunskap och förståelse Efter genomgången kurs förvänta studenterna kunna: • Visa god kännedom om och förståelse för olika former av patogena och salutogena processer i grupper • Visa kunskap om flera teoretiska modeller inom gruppsykologi • Visa förståelse för etiska dilemman i gruppintervention • Kunna redogöra för olika teoretiska perspektiv med relevans för nutida tillämpningar inom familjebehandling
Färdighet och förmåga Efter genomgången kurs förvänta studenterna kunna: • Visa förmåga att kunna diskutera metoder för processledning i grupper • Kunna planera och använda vissa familjeterapeutiska metoder • Visa förmåga att ge stöd och vägledning för gruppers utveckling • Visa färdighet att självständigt kunna söka kunskap om olika gruppers problem, samt metoder för utveckling av grupper
Värderingsförmåga och förhållningssätt Efter genomgången kurs förvänta studenterna kunna: • reflektera kritiskt kring frågor om grupper i relation till vetenskaplighet och makt.
Behörighetskrav
Avklarade kurser på termin 1: Introduktionskurs i psykologi för psykologprogrammet 7,5 hp, Vetenskaplig och professionell metod för psykologprogrammet 7,5 hp. Eller motsvarande.
Beslut om avvikelse från villkor på kursen fattas av berörd studierektor.
Undervisningens upplägg
Kursen sker på campus och undervisningsformerna består av lärarledda föreläsningar och seminarier/gruppövningar. Läroplattformen Cambro används för att distribuera information och seminarieuppgifter.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska
Examination
Kursen examineras genom en individuell skriftlig tentamen (flervals-/kortsvarsfrågor), skriftliga uppgifter, samt gruppredovisning och diskussioner vid examinerande seminarier.
Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd examinator.
Betyg för kursen sätts när de skriftliga proven är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Litteratur
Giltig från:
2017 vecka 52
Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen.