"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konsultativ metodik och handledning för psykologprogrammet, 4 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-27

Engelskt namn: Methods in consultation and supervision for the Study Programme for University Diploma in Psychology

Denna kursplan gäller: 2018-01-01 och tillsvidare

Kurskod: 2PS155

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2016-11-17

Reviderad av: Prefekten, 2017-12-13

Innehåll

Kursen syftar till att studerande utvecklar kunskaper om handledning och konsultation, som arbetsformer och pedagogiska former, i framtida yrkesutövning.
Med utgångspunkt i lärande- och motivationsteorier behandlas handledningens och konsultationens syfte, mål och processer. Innebörder av handledning och konsultation analyseras i relation till andra professionella uppdrag. Olika former av handledning granskas, så som utbildningshandledning och grupphandledning. Vidare orienteras om olika verksamhetsområden där psykologer bedriver handledning och konsultation, yrkesgrupper man möter, och vilka särskilda utmaningar dessa uppdrag innebär. Uppmärksamhet riktas såväl mot studenternas kommande praktik, som viktiga delar i framtida yrkesutövning.

Det professionella samtalets olika delar studeras och här uppmärksammas exempelvis det sokratiska förhållningssättets funktion i handledningsprocessen. Vidare behandlas handledningens ramar, struktur och innehåll, samt handledningsprocessens olika faser.

I kursen uppmärksammas och diskuteras även tänkbara etiska och moraliska dilemman som kan uppkomma i samband med handledning och konsultation.

 

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse
- redogöra för innebörder av begreppen handledning och konsultation i relation till andra för psykologer professionella uppdrag.
- beskriva det sokratiska förhållningssättet i handledning och konsultation, och ge exempel på vad det kan innefatta.

Färdighet och förmåga
- analysera handlednings- och konsultationsprocesser med utgångspunkt i olika lärande- och motivationsteorier.
- genomföra professionella samtal i ett konsultativt och handledningssammanhang, på en grundläggande nivå

Värderingsförmåga och förhållningssätt
- problematisera och diskutera handledning och konsultation inom olika verksamhetsområden utifrån ett etiskt, vetenskapligt och intersektionellt perspektiv.
 

Behörighetskrav

Avklarade kurser på termin 1:
Introduktionskurs i psykologi för psykologprogrammet 7,5 hp,
Vetenskaplig och professionell metod för psykologprogrammet 7,5 hp. Eller motsvarande.

Beslut om avvikelse från villkor på kursen fattas av berörd studierektor.
 

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier och workshops. Undervisningen sker på campus. Undervisningsresurser tillhandahålls och viss kommunikation sker via den internetbaserade kursplattformen Cambro. Detta innebär specifika krav på teknisk utrustning och kompetens. Examinerande undervisningsmoment är obligatoriska.

Rätten att erhålla undervisning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska.
 

Examination

Studenten examineras skriftligt och muntligt. Examination sker:

Individuellt
• Kunskap och förståelse examineras genom skriftlig tentamen.
• Omexamination erbjuds med likvärdig uppgift (skriftlig eller muntlig) inom två månader efter ordinarie examinationstillfälle.

Gruppvis
• Färdigheter, förmåga, värderingsförmåga och förhållningssätt examineras genom seminarier.
• Omexamination erbjuds med likvärdig uppgift (skriftlig eller muntlig, individuell eller i grupp) inom två månader efter ordinarie examinationstillfälle.

Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd studierektor.

Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. (minst två tillfällen om det gäller praktik eller klinisk undervisning eller motsvarande). För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
 

Litteratur

Giltig från: 2018 vecka 1

Huvudlitteratur

Professionell handledning
Selander Ulla-Britt, Selander Staffan
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2015 : 77 s. :
ISBN: 9789144102962
Se Umeå UB:s söktjänst

Psykologisk fallkonsultation
Guvå Gunilla, Hylander Ingrid
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2012 : 196 s. :
ISBN: 978-91-44-07705-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare