"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Organisation och ledarskap inom arbetsliv och hälsa, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-27

Engelskt namn: Organization and leadership in occupational health

Denna kursplan gäller: 2016-02-08 och tillsvidare

Kurskod: 2PS129

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2016-02-08

Innehåll

Kursen syftar till att den studerande ska förvärva fördjupade kunskaper kring organisationsrelaterat arbete för beteendevetare inom området arbetsliv och hälsa. Kursen fokuserar främst på organisationsteoretiska aspekter såsom ledarskap, organisationskultur, team och förändringsarbete. Kursen tar också upp ett kritiskt perspektiv och syftar till att studenten ska utveckla sina färdigheter i att granska och skriva vetenskaplig text. Kursen som genomförs i block där teoretiska genomgångar varvas med tillämpningsövningar, avslutas med en individuell uppgift baserat på case-metodik.

Förväntade studieresultat

Studenten skall efter avslutad kurs kunna    

  •     Visa förståelse för och kunna tillämpa förekommande organisationsteorier och dess praktiska tillämpning inom arbetsliv och hälsa,
  •     Självständigt, eller i team, kunna kritiskt granska, värdera och analysera organisationer utifrån olika teoretiska perspektiv.
  •     Söka relevant litteratur i databaser, tillämpa vetenskapliga principer i relation till ämnet, samt formulera vetenskapliga problemställningar/hypoteser.

Behörighetskrav

Kandidatexamen inom det samhällsvetenskapliga området med 90 högskolepoäng i något av ämnena pedagogik, psykologi, socialt arbete, sociologi eller yrkesexamen om minst 180 hp, innehållande minst 15 hp examensarbete inom motsvarande områden såsom psykologexamen eller socionomexamen, samt - Engelska A/5 och Svenska B/3 Saknas formell behörighet kan andra betydelsefulla kunskaper och erfarenheter s.k. reell kompetens prövas.

Undervisningens upplägg

Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete, individuellt eller i grupp, är avgörande. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och tillämpningsövningar. Vid sammankomsterna på campus sker undervisningen i form av föreläsningar och seminarier. Den nätbaserade delen av kursen innehåller framför allt seminarier och handledning. Närvaro och aktivt deltagande vid seminarier är obligatoriskt. Tillgång till dator, internet, hörlurar med mikrofon och webkamera är nödvändigt för att kunna delta på kursen.

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Kursen examineras sker genom dels de obligatoriska seminariemomenten, som kan kräva fullgörande av både skriftliga och muntliga uppgifter, dels en individuell skrivuppgift. All förekommande undervisning kan komma att examineras.

På de obligatoriska momenten sätts betygen underkänd (U) och godkänd (G), och på den individuella skrivuppgiften sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att den skriftliga uppgiften och alla obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända

Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås

Litteratur

Giltig från: 2016 vecka 6

Sverke Magnus
Arbets- och organisationspsykologi
Natur & Kultur : 2010 :
ISBN: 91-27-11905-X (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst