"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Människan och miljön, 7,5 hp

Engelskt namn: The human dimension of the environment

Denna kursplan gäller: 2015-07-20 och tillsvidare

Kurskod: 2PS125

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekten, 2015-04-13

Innehåll

Kursen syftar till att ge grundläggande och fördjupad kunskap om hur människan påverkar sin omgivande miljö genom beteenden och val i vardagen, med möjlig klimatförändring som följd, samt hur miljön påverkar människan perceptuellt, kognitivt, emotionellt och beteendemässigt. Inom kursen ges kunskap om vilka faktorer som är avgörande för att minska människans negativa påverkan på miljön och klimatet samt hur natur och god miljö kan bidra till god hälsa och återhämtning. Kursen behandlar miljöns påverkan på människans beteende och välbefinnande samt motiv och hinder för miljövänligt beteende och beteendeförändring. Kursen behandlar ett antal aspekter som berör miljöpsykologi, till exempel: riskperception, miljöns förmåga att ge återhämtning, sociala dilemman, attitydfaktorer och vanors betydelse för beteendeval och beteendeförändring, förklaringsmodeller för miljörelaterat beteende. För att kursen ska ge en plattform för fortsatta studier såväl som praktisk användning är både teori och tillämpningar viktiga ingredienser i kursen.

Förväntade studieresultat

Efter kursen skall studenten:

  • kunna redogöra för grundläggande teorier om relationer mellan människan och miljön. 
  • kunna kritiskt granska forskning som rör samspel mellan människan och miljön  
  • visa  färdighet i att tillämpa forskningsresultat inom området för att bidra till en lösning av samhällets hållbarhetsutmaning. 
  • kunna utföra och presentera, såväl muntligt som skriftligt, en vetenskaplig litteraturstudie.

Behörighetskrav

Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5)

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier samt handledning. 

Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska.

Examination

Examinationen omfattar sammanlagt muntliga individuell presentationer vid fyra seminarier, två skriftliga individuell inlämningsuppgifter, muntlig samt skriftlig presentation av den vetenskapliga litteraturstudien i grupp samt en individuell hemtentamen.

Frånvaro vid seminarium kompletteras med skriftlig inlämningsuppgift. Förekomst av examinerande moment anges i schema. All förekommande undervisning kan komma att examineras. Beslut om avvikelse från aktuell examinationsform fattas av berörd examinator.

En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.

Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet/proven och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen, Godkänd, Väl Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets ”Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå”. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekt vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfälle.

Tillgodoräkande
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.

Litteratur

Giltig från: 2015 vecka 30

Environmental psychology : an introduction
Steg Linda, Berg Agnes E. van den, de Groot Judith I. M.
Chichester : Wiley-Blackwell : 2013. : 376 p. :
ISBN: 9780470976388
Se Umeå UB:s söktjänst

Publication manual of the American Psychological Association
6. ed. : Washington, D.C. : American Psychological Association : cop. 2010, [eg. 2009] : xviii, 272 p. :
ISBN: 978-1-4338-0561-5 (pbk)
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar tillkommer efter anvisning av ansvarig lärare på kursen/momentet.