Engelskt namn: Research Methods
Denna kursplan gäller: 2015-07-20 till 2018-03-18 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2022-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2021-10-11 och 2022-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2020-08-17 och 2021-10-10
Kursplan för kurser med start mellan 2019-03-04 och 2020-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2018-03-26 och 2019-03-03
Kursplan för kurser med start mellan 2018-03-19 och 2018-03-25
Kursplan för kurser med start innan 2018-03-18
Kurskod: 2PS117
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Prefekten, 2015-04-24
Kursen behandlar forskningsprocessens olika faser samt olika typer av forskningsmetoder som används inom psykologin och deras möjligheter och begränsningar. Under kursen ges de studerande färdighetsträning i olika sätt att samla in och analysera empiriskt material. Grunderna i psykologisk testning presenteras. Att kritiskt granska upplägg, metod och resultat i vetenskapliga arbeten och reflektera över forskningsetiska överväganden är också ett viktigt inslag i kursen.
Efter momentet förväntas studenten:
• Visa kunskap om grundläggande begrepp inom psykologisk forskningsmetod
• Visa kunskap om datainsamlingsmetoder och förstå i vilka sammanhang olika metoder bör användas
• Visa kunskap om olika metoder för tolkning och analys av data och färdighet att utföra sådana analyser
• Kritiskt granska vetenskapligt arbete med avseende på frågeställningar, metod, resultat, slutsatser samt etiska aspekter
• Visa kännedom om forskningsetiska riktlinjer
• Skriftligt och muntligt kunna kommunicera vetenskap
Undervisningen på kursen har ett studerandeaktivt upplägg och ges i form av föreläsningar/genomgångar, grupparbeten, datalabbar och handledning. På kursen genomför studenterna projektarbeten där de i grupp arbetar med forskningsprojekt där de samlar in data som sedan analyseras och redovisas. Dessa arbeten redovisas skriftligt, men även muntligt, vilket utgör ett obligatoriskt undervisningsinslag på kursen. Missat tillfälle kompletteras genom deltagande i uppsamlingsseminarium. Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema.
Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som kurstillfället pågår som studenten har registrerats på. Kursen kan ges på svenska och/eller engelska
Examinationen sker dels individuellt, dels i grupp. Den individuella examinationen består av en elektronisk tentamen där grundläggande begrepp om psykologisk forskningsmetodik examineras. De projektarbeten som genomförs under kursen examineras i grupp, både muntligt och skriftligt.
Förekomst av obligatorisk undervisning anges i schema. Betyg för kursen/respektive moment sätts när det skriftliga provet och alla obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan består av betygen Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Studerande har rätt till 5 examinationstillfällen. Obligatoriska undervisningstillfällen kompletteras genom deltagande i uppsamlingsseminarier.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle enligt Universitetets regelsamling. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Begäran om ny examinator ställs till prefekten vid Institutionen för psykologi. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.
Tillgodoräknande:
Student har rätt att få prövat om tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan tillgodoräknas för motsvarande utbildning vid Umeå universitet. Ansökan om tillgodoräknande skickas in till Studentcentrum/Examina. Mer information om tillgodoräknande finns på Umeå universitets studentwebb, www.student.umu.se, och i högskoleförordningen (6 kap). Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande kan överklagas (Högskoleförordningen 12 kap) till Överklagandenämnden för högskolan. Detta gäller såväl om hela som delar av ansökan om tillgodoräknande avslås.
Speciellt gäller att denna kurs kan ej ingå i en examen samtidigt som kursen 2PS002 Introduktionskurs i psykologi.
Research methods in psychology
Smith Jonathan A., Breakwell Glynis M., Wright Daniel B.
4. ed : London : SAGE : 2011 : 602 s. :
ISBN: 0857022636
Se Umeå UB:s söktjänst
Morling Beth.
Research methods in psychology : evaluating a world of information
Second Edition. : New York : W. W. Norton & Company : 2014. : pages cm :
ISBN: 9780393936933
Se Umeå UB:s söktjänst