Huvudområden och successiv fördjupning:
Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för psykologi
Beslutad av: Prefekten, 2013-11-11
Reviderad av: Prefekten, 2013-11-11
Innehåll
Kursen syftar till att ge kunskaper och färdigheter i metoder nödvändiga för att upptäcka, analysera och åtgärda behov hos organisationer med fokus på beteendevetenskapliga frågeställningar. Kursen är indelad i tre tematiska moment; Konsultation, Behovsanalys, och Åtgärdsbeskrivning. Kursen inleds med en beskrivning av den konsultativa rollen gentemot de kundorganisationer som beteendevetaren inom arbetsliv och hälsa har. Därefter behandlas olika metoder för behovs- och åtgärdsanalys. Efter detta fokuseras det på samtal i olika former, och analys av samtal, där analysen också är en träning i kvalitativ forskningsmetod. Slutligen avhandlas olika former av åtgärder med fokus på beteendevetenskapliga tekniker. Genomgående för kursen är fokus på etiska frågeställningar och vetenskaplig metod, analys och kommunikation.
Förväntade studieresultat
Studenten skall efter avslutad kurs kunna: - Uppvisa goda kunskaper kring beteendevetarens konsultativa roll och där tillhörande arbetsmetoder - Självständigt eller i team kunna identifiera och analysera vanligt förekommande beteendevetenskapliga frågeställningar i arbetslivet - Tillämpa och kritiskt granska konsultuppdrag utifrån etik och vetenskaplighet. - Ta fram och kommunicera åtgärdsförslag. - Ha förmåga att genomföra och analysera professionella samtal - Kommunicera vetenskapligt material till mottagare utanför den akademiska miljön.
Behörighetskrav
Se behörighetskrav och urval för utbilningsprogrammet Arbetsliv och hälsa
Undervisningens upplägg
Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete, individuellt eller i grupp, är avgörande. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Närvaro och aktivt deltagande vid seminarier är obligatoriskt. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
Examination
Kursen examineras genom dels de obligatoriska seminariemomenten, som kan kräva fullgörande av både skriftliga och muntliga uppgifter, dels en individuell skrivuppgift.
På de obligatoriska momenten sätts betygen underkänd (U) och godkänd (G), och på den individuella skrivuppgiften sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att den skriftliga uppgiften och alla obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända.
Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.
Tillgodoräknande av kurs Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen och Umeå universitets regelsamling. Anhållande om tillgodoräknande görs hos Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå. Information om tillgodoräknande finns på http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt. Skrivelse om överklagande ställd till Överklagandenämnden för högskola lämnas till registrator för Umeå universitet inom tre veckor från den dag då klaganden fick ta del av beslutet.
Litteratur
Giltig från:
2015 vecka 6
Lundberg Mattias Psykologi@jobbet : handbok för chefer och HR 1. uppl. : Stockholm : Liber : 2014 : 272 s. : ISBN: 9789147111282 Se Umeå UB:s söktjänst