"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konsultationsmetodik för företagshälsovården, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2021-08-27

Engelskt namn: Consulting methodology for the Occupational Health Services

Denna kursplan gäller: 2011-04-04 och tillsvidare

Kurskod: 2PS095

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Psykologi: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Arbetsliv och hälsa: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för psykologi

Beslutad av: Prefekt, 2011-11-29

Innehåll

Kursen syftar till att ge kunskaper och färdigheter i metoder nödvändiga för att upptäcka, analysera och åtgärda behov hos organisationer med fokus på beteendevetenskapliga frågeställningar. Kursen är indelad i tre tematiska moment; Konsultation, Behovsanalys, och Åtgärder. Kursen inleds med en beskrivning av den konsultativa rollen gentemot sin kundorganisation beteendevetaren inom arbetsliv och hälsa har. Därefter behandlas olika metoder för behovs- och åtgärdsanalys med fokus på grupp och organisationsnivå. Slutligen avhandlas olika former av åtgärder med fokus på beteendevetenskapliga tekniker. Genomgående för kursen är ett förhållningssätt som stimulerar teamarbete med fokus på tvärprofessionella team.

Förväntade studieresultat

Studenten skall efter avslutad kurs kunna - kunna uppvisa goda kunskaper kring företagshälsovårdens konsultativa roll och där tillhörande arbetsmetoder, - kunna uppvisa goda kunskaper och färdigheter kring metoder för behovsanalys och åtgärder med fokus på grupp- och organisationsnivå - ha förmåga att självständigt eller i team kunna identifiera, analysera och åtgärda vanligt förekommande frågeställningar med inriktning på beteendevetenskap

Behörighetskrav

För behörighet krävs 90 hp i ett ämne varav 15 hp skall utgöras av ett självständigt arbete, samt En A och Sv B.

Undervisningens upplägg

Kursen baseras på problembaserat lärande, där studentens egen aktivitet och arbete, individuellt eller i grupp, är avgörande. Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier. Närvaro och aktivt deltagande vid seminarier är obligatoriskt. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Kursen examineras sker genom dels de obligatoriska seminariemomenten, som kan kräva fullgörande av både skriftliga och muntliga uppgifter, dels en individuell skrivuppgift. På de obligatoriska momenten sätts betygen underkänd (U) och godkänd (G), och på den individuella skrivuppgiften sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att den skriftliga uppgiften och alla obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten från examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av tidigare utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräkande avslås skall detta motiveras skriftligt av lärosätet. Ett avslag är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 41

Vetenskapliga artiklar som tillhandahålls av kursledningen
Inst för psykologi :
Obligatorisk